Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
I P4 Sörmland hör du det senaste som händer i länet. Du får aktuella intervjuer, trafik och väder blandat...

Fredag 12 december 2008

Publicerat fredag 12 december 2008 kl 04.54

04.55 Jag är tidigt på jobbet. Idag ska vi sända från det stora bageriet i Eskilstuna hela morgonen. Och där har vi ingen dataförbindelse så kanske kan vi ringa in ny text till bloggenloggen. / Jonas

05:47 Jag och Jonas är och tramsar inne i bland alla brödlådor och rullband på Skogaholms bageri och lukten är faaaantaaaaastisk! Eftersom jag sommarjobbade på motsvarande bageri i Stockholm 1983, känner jag mig som 19 år igen. Å ja ba å han ba å sen ba, liksom! (Ja, jag pratade så när jag var 19.)

06:32 Stor förvirring: Lotten och jag pratar och får tecken från teknikern att det är en minut kvar innan det blir nyheter. Plötsligt hör vi i lurarna att det inte alls är en minut kvar – klockan går fel! /J

06:33 Vi tystnar snabbt och får inte alls prata färdigt om Robyns lilla näsduk till klänning. /L, som också vill ha minikjol.

06:40 Fredrik Gustavsson som är platschef kommer till oss där vi sitter. Han inledde sin matkarriär med ett forskningsprojekt där man studerade hur kött- och fiskbitar rör sig inne i påsar som innehåller fryst pyttipanna. Nu är det bara bröd som gäller – även om han inte bakar annat än småkakor hemma. /J

06:45 Det börjar med en fryst påse pytt och slutar med en skuren skogaholmslimpa. /L., poet

06:50 Det ska bli ännu mer snö! Hurra! /J

07:10 Nu skickar vi iväg Katarina! Vi ville egentligen placera henne i en hiss eftersom Lotten ju blev kysst i en bagerihiss 1983, men hon ville hellre undersöka själva fabrikslokalerna. /J

07:15 Katarina pratar med Malin Klockars, som berättar att de står bland bröd som inte går att sälja pga. överbak, kassaktioner, att specifikationerna när det gäller längd, bredd och höjd inte stämmer. Då tar de allt detta och mal ner till ströbröd. Men vet ni vaaaa? När jag jobbade på bageri, tog vi det gamla, äckliga, torra brödet som kunde ha varit med om vad som helst och malde. Det blev ströbröd. Irk. Tur att allt inte är som förr. /L

07:22 Nu står Katarina inne i en knådmaskin, låter det som. En glad bagare vid namn Jessica Hellström berättar att hon trots att hon har ett jobb som bara inbegriper knapptryckningar trivs jättebra:

– Det blir helt enkelt så roligt som man gör det! Jag har kul!

Den glade bagaren, med andra ord. /J

07:46 Vi pratar med underhållschefen Leif Tranefors, som har jobbat på bageriet sedan 1971. Vissa av maskinerna är faktiskt kvar sedan sjuttiotalets glada dagar! Däremot är de flesta maskiner numera datoriserade – det är inte många manuella spakar kvar. /L

07:55 Katarina pratar med Anders Enberg som är ”ugnis”, eller som det egentligen heter ugnsskötare. Ett varmt och lite enformigt jobb, men 08:25 Nu har tävlingen mellan två bagare avgjorts! Det var Susanne Hedenström och Anders Enberg som svarade på detta:

1. Hur varm ska degvätskan vara när man använder färsk respektive torr jäst? (Ungefär 37 resp. 45 °C.)

2. Vad är det för skillnad på baguette och pain riche? (Enligt fransmännen måste en fjärdedel av degen jäsa minst 12 timmar för att brödet ska få kallas baguette, sägs det. Baguette har en hårdare skorpa än pain riche, som fått sitt namn av att den ursprungligen introducerades av Tore Wretman på restaurang Riche i Stockholm.)

3. En sockerbagare, trallalaaa men vad hänger i hans fönster? (”Och i hans fönster hänga julgranssaker och hästar, grisar och pepparkakor.”)

  • Olika varianter på slutraderna:
  • Och har du pengar så kan du få, men har du inga så får du gå.
  • Men är du snäller så kan du få, annars får du gå.
  • Och är du snäller så kan du få, en liten kaka med socker på.

4. Pilsnerkorv har ni hört talas om, väl? Vem gav namn åt den?
(Skådespelaren Erik Bullen Berglund.)

5. Vilket mjöl har man i vörtbröd? (Rågsikt och vetemjöl; som degspad används hopkokad vört.)

6. Vilka kryddor har man i vörtbröd? (Kryddnejlika, kanel, ingefära, kardemumma samt med russin.)

Susanne vann! Grattis!

08:35 Ni skulle se oss! Mellan radioprat springer vi omkring som yra höns och försöker ringa upp både dansbandssångare och en sörmlänning som var i tv igår. Flås, flås, spring, rusa, gå dit, peka med hela handen, nej, inte dääär! Jonas, sätt dig! Katarina gå dit! Nej!

- Ja, det var ”Talking to the ...

Så låter man plötsligt lugn och helcool igen. /L

08:50 Joakim Ekelund, som är sångare i Kindbergs som deltar i Dansbandskampen i morgon kväll haffar vi per telefon – men han vet inte riktigt var han är eftersom bandet hela tiden är på resande fot. Han trooooor att han är någonstans i Dalarna eftersom de är på väg till Borlänge. Eftersom han inte har en sammetslen röst utan lite mer raspig Rod Stewart tror vi att de kommer att vinna hela rubbet. /J

08:57
- Vad vill du prata om nu? sa Jonas.
- Basket! sa jag, för det säger jag alltid.
- Nja, vi skulle ju ha pratat om det igår i så f...
- Hej Lotten!

Och där står en basketspelare! Christoffer Jonsson, en av spelarna i herrlaget har jobbat här i drygt en månad och är hur snygg som helst i hårnät. Men när han har jobbat här, ska han söka till brandmansutbildning och flytta från stan! Utan att tänka på herrlaget ett dugg. Hrmpffff. /L

09:30 Klockan är halv tio och jag har redan ätit tre hela lussekatter. Rap. Tur att jag inte jobbar här. /L

09:31 Klockan är strax efter halv tio och jag har redan ätit fyra lussekatter. Rap. Tur att jag inte jobbar här. /J

09:40 Nu har vi pratat med Markus Jägerstedt från Bettna, som åker halva världen runt och spelar med Robyn, som är förband till Madonna! Han har tusen järn i elden och var en gång tvungen att prioritera en spelning i Säffle framför att lira med Robyn och Madonne. Jaja, man vet ju vad som är viktigt i livet. /L

09:50 Nu släpper vi lös Katarina! Hon ska ut och leta efter en hiss att bli kysst i! /J

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".