Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
I P4 Sörmland hör du det senaste som händer i länet. Du får aktuella intervjuer, trafik och väder blandat...

Linssoppa

Publicerat torsdag 26 mars 2009 kl 14.09

Den här soppan tillkom en gång när jag skulle laga mat under extremt primitiva omständigheter. Maten skulle vara god, mättande, lättlagad och helst inte kosta något alls. Den här soppan är så nära att uppfylla de kraven som är möjligt i verkliga livet. Men lägg gärna ett par kronor extra på bra burktomater. Det blir verkligen skillnad.

Portioner: 8

Tid: Drygt 1 timme (effektiv tid är försumbar)

Receptet ska inte ses som något annat än en skiss. Jag slänger i olika saker varje gång. Kokosmjölk, kycklingbitar, asiatisk fisksås, ajowan eller andra godsaker som skräpar i kyl, frys eller förråd.

Hemligheten är de groteska mängder smör som rörs ner i slutet. Och det fula knepet att använda sig av dansk friterad lök istället för att hacka och steka själv. Ibland blandar jag ner kokta svarta linser på slutet så att soppan blir vackert prickig. Kom bara ihåg att skölja dem först så att soppan inte blir grå.

Soppan blir enormt mycket godare om den får stå några timmar eller bo i kyl över natten. Kyl den först i kallt vatten i t ex vasken. Om du ska transportera den är det smart att hålla nere på vattnet så att soppan är riktigt stabbig. Då är det extra noga att röra ofta under tillagningen så att soppan inte bränns vid.

  • 1 msk bruna eller svarta senapsfrön
  • (1/2 tsk hel bockhornsklöver)
  • (1/2 tsk kalonji)
  • 10 cm färsk ingefära
  • 2 tsk hel spiskummin
  • 1/2 msk hela korianderfrön
  • 1/2 msk gurkmeja
  • 1 liten kanelstång
  • 1 msk garam masala
  • 2 burkar tomater (gärna Muttis körsbärstomater)
  • 1 3/4 l vatten
  • 1 msk lantbuljongpulver eller konc grönsaksfond
  • 1 nypa saffran
  • 4 dl röda linser
  • 1 dl rostad lök (sådan man har på varmkorv) eller asiatisk friterad schalottenlök
  • Chiliflingor (krossad torkad chili efter behag)
  • 1 dl gröna russin
  • 150-200 g smör
  • Till servering (välj det du gillar):
  • Korianderkvistar
  • Tjockyoghurt
  • Hackad banan
  • Grillad kyckling
  • Chutney
  • Gott bröd
  • Hackad chili
  • Hackad salladslök
  1. Rosta alla kryddfrön i torr panna tills de precis börjar dofta och senapsfröna bytt färg till grått. Tippa snabbt upp i en liten skål så att det inte bränns.
  2. Finhacka ingefäran eller skiva den tunt. Hetta upp lite olja eller smör med ingefäran i en stor tjockbottnad kastrull. Rör ner de rostade kryddfröna, gurkmeja, kanel och garam masala. Fräs 30 sekunder under omrörning. Slå på tomaterna och blanda ner alla övriga ingredienser utom smöret.
  3. Låt koka sakta ca 40-60 minuter tills soppan är krämig. Rör om ofta under tiden, enda nackdelen med denna förnämliga soppa är att den bränner vid lätt. Späd med mer vatten om det behövs.
  4. Vispa ner smöret lite i taget. Låt puttra ytterligare 5 minuter. Vispa ner mer smör om det behövs.

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".