Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
I P4 Sörmland hör du det senaste som händer i länet. Du får aktuella intervjuer, trafik och väder blandat...

Odjur från djupet

Publicerat fredag 3 april 2009 kl 08.48

Portioner: 4 stora eller 8 små

Tid: 30 minuter + 1 timmes marinad

Det är lite si och så med bläckfiskens korrekthet. Bäst torde svensk bläckfisk vara. Man får helt enkelt kolla med försäljaren. Annan fisk blir också bra lagad på samma sätt.

Ett mer praktiskt problem med bläckfisken är att den släpper mycket vatten vid tillagning. Det är lätt att den blir kokt istället för stekt i panna eller att frityrsmet släpper i het olja. Herr Lager har en fiffig metod att komma runt det, men den passar inte för fritering. Jag tycker mig se att en marinad före gör bläckfisken saftigare och mindre blöt eftersom saltets (och kanske syrans) effekt på proteinerna binder vätska i bläckfisken. Helt säkert är att de små friterade bitarna alldeles vansinnigt goda eftersom de är kryddade inifrån.

Frityrsmeten är en riktig höjdare. Idealmjöl har samma egenskap som det dyrare tempuramjölet: eftersom det inte bildar gluten blir smeten riktigt mör och frasig. Det är dock viktigt att hålla temperaturen vid 175°C, är oljan kallare blir frityrskalet oljigt. Är den hetare bränns det lätt.

Jag gillar att servera den här typen av rätter i köket så att gästerna får nibbla det nyfriterade allt eftersom med ett glas vin i handen.

  • 400 g frysta bläckfiskbitar
  • 2 msk chilibönpasta(eller 1 msk sambal oelek och 1 msk ljus miso)
  • 2 msk finhackad koriander
  • 1 msk grovriven eller finhackad ingefära
  • 1/2 tsk salt
  • (1 klyfta vitlök)
  • 7 dl jordnötsolja eller annan till fritering

Frityrsmet:

  • 2 äggulor
  • 3 dl ljust lättöl
  • 250 g idealmjöl
  • salt, nymald peppar

Till servering:

  • Asiatisk dippsås
  • Vitkålssallad med asiatisk smak eller andra fina grönsaker

1. Vispa samman ingredienserna till smeten och låt den stå och svälla i ett par timmar (det går bra att fritera direkt men resultatet blir inte lika övertygande).

2. Klappa bläckfisken helt torr med hushållspapper. Blanda alla ingredienser till bläckfiskmarinaden och låt marinera i minst en timme. Häll av ev vätska som bildas. (Det blev ingen alls när jag gjorde det.)

3. Hetta upp oljan till 175°C i en traktörpanna. Lägg ett par bitar bläckfisk i frityrsmeten och fritera allt eftersom. Fritera inte för mycket åt gången då blir oljan för kall. Låt rinna av på hushållspapper och ät bums.

Receptmakare: Johan Swanljung, Lisa Förare Winbladh

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".