Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
I P4 Sörmland hör du det senaste som händer i länet. Du får aktuella intervjuer, trafik och väder blandat...

Ägg med världens fulaste sås

Publicerat fredag 17 april 2009 kl 08.53

Jag älskar den italienska rätten vitello al tonnato (kalv med tonfisksås). Tyvärr kräver kalven både mer tid och fetare plånbok än man har till vardags. Då serverar jag gärna ett kokt ägg med samma tonfisksås. Perfekt både som en lätt lunch eller en matig förrätt. Beroende på vad du garnerar med blir rätten mer eller mindre lyxig. Jag bönfaller dig bara om en enda sak: använd en bra tonfisk och en riktigt bra olivolja. Eftersom såsen är så mild avslöjas en halvtrist olivolja obevekligt. Om du får sås över (och det blir det!) kan du doppa rostat bröd eller grönsaksstavar i den.

4 portioner

4 mjukkokta ägg

Till tonfiskdressing:
1 burk tonfisk i vatten
1 ägg
5 sardellfiléer
1 msk kapris
2-3 dl mild fin olivolja
mycket nymald svart peppar
några droppar pressad citron

Till garnering:
Rostad paprika i olja
Några fina kaprisar
Nymald svartpeppar

Se till att olivolja och tonfisk är rumstempererade. Mixa tonfisk, det råa ägget, sardeller och kapris till fint mos i matberedare. Mixa ner olivoljan lite i taget. Krämen ska vara helt slät Smaka av med svartpeppar.

Strimla den rostade paprikan. Halvera äggen.

Hejsning, Lisa Förare Winbladh

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".