Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
I P4 Sörmland hör du det senaste som händer i länet. Du får aktuella intervjuer, trafik och väder blandat...

Beurre blanc sås

Publicerat fredag 29 maj 2009 kl 05.23

Beurre blanc med äppelcidervinäger, schalottenlök och grapefrukt. Om du vill ha spännande smak kan du smaka av med japansk sanshopeppar som du hittar i japanska butiker. Använd en enkel rättfram och fruktig vinäger. En lagrad sofistikerad vinäger blir inte lika god. Om du glömt att ta fram smöret kan du hyvla det kalla smöret med osthyvel så blir det varmt snabbare.

4 stora portioner

1 msk äppelcidervinäger
½ msk mycket finhackad schalottenlök
¾ dl blodgrapejuice
250 g smör, rumstempererat
ca ½ msk finrivet grapefruktskal
nymald vitpeppar
1 msk mycket finhackad gräslök

Till servering:
Pocherad lax
Kokta sugar snaps
Färsk potatis

Koka upp vinäger, lök och juice i en liten tjockbottnad kastrull i teflon eller rostfritt. Reducera försiktigt till ungefär 2 msk.
Vispa ner smöret lite i taget tills konsistensen tjocknar. Om du vill ha en tjockare sås tillsätter du lite rent fett i form av smält smör utan bottensats.

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".