Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
I P4 Sörmland hör du det senaste som händer i länet. Du får aktuella intervjuer, trafik och väder blandat...

Små mackor som passar bra till öl

Publicerat fredag 4 september 2009 kl 08.55

Kryddost är en perfekt krydda i maten. Inte minst de lagrade sorterna som ger fin fyllighet i färsbiffar och pajer. De här mackorna är en av mina favoriträtter med osten. Perfekt till en fyllig öl, kanske Chimay. Överbliven kryddostkräm är god på mackor, till pulled pork eller i tacos.

1 näve svart trumpetsvamp
2 msk smör
7 korn svartpeppar
1 korn kryddpeppar
1 tsk chinkiangvinäger eller balsamico
1 liten charlottenlök

Kryddostkräm: 250 g lagrad kryddost av svecia-typ
250 g keso
1 dl neutral rapsolja eller druvkärnolja

Blötlägg svampen i ljummet vatten så att det täcker väl, 30 minuter eller tills den är riktigt mjuk. Skär osten i småbitar. Mixa ost, keso och olja till en helt slät kräm. Hacka löken fint. Krossa pepparn fint. Krama ur svampen lätt. Spar gärna blötläggningsvattnet till en mustig köttgryta eller soppa.
Fräs svamp, lök och peppar på låg värme ca 5 minuter. Klicka ostkrämen på knäcke. Toppa med svampen.
Ät omedelbart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".