Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
I P4 Sörmland hör du det senaste som händer i länet. Du får aktuella intervjuer, trafik och väder blandat...

Onsdag 9 september 2009 (090909)

Publicerat onsdag 9 september 2009 kl 05.20
1 av 4
Lisa Frost
2 av 4
Urin och svett i bassängen skapar trikloramin som kan ge astma. Foto: Jurek Holzer/Scanpix.
3 av 4
Tandborste+schlager = sant.
4 av 4
Per Swärd, kostchef i Flens kommun. Foto: Katarina Larsson/SR Sörmland

På onsdagar brukar vi prata med en Morronkorre, alltså någon som valt att bosätta sig för en längre eller kortare tid i ett annat land. Idag gästas programmet av Nathalie som ska resa till England, så hon får väl bli en tidig Morronkorre.
Katarina Larsson reser runt i Sörmland och så tävlar vi i Kunskapsduellen.

I studion och bloggen finns Jonas Carnesten. Reporter ute i Sörmland är Katarina Larsson.

06.15 Rune Persson i Julita fyller idag 60 år och firar på hemlig ort. Famljen Åhman vill att jag ska ringa och väcka honom men det är bara en telefonsvarare som går igång.
Det blir alltså ingen väckning idag.

06.40 Idag är det 090909 och The Beatles skivor ges ut på nytt.

06.50 Dagen börjar med sol men under eftermiddagen så kommer det en del moln. Temperaturen hamnar över 20 grader.

– Det blir en ganska blåsig dag men soligt till att börja med, berättar Lisa Frost från SMHI.

07.15 Hur länge bör man borsta tänderna? Den frågan ställde Katarina Larsson häromdagen i samband med att vi lärt oss att man bör tvätta sina händer i minst 20 sekunder, så lång tid som det tar att sjunga Blinka lilla stjärna. Vi har fått in olika bud på tandborstningstid, 2 och 3 minuter... Vi spelande en 3-minutersschlager och bortstade tänderna till den. Vill man bara borsta i 2 minuter så kan man börja gurgla lagom till tonartsbytet....

07.40 Duellentävling och Rune Larsson från Bie tävlar mot Bosse Brunnström och det blev en jämn kamp. Rune låg under men tog sig om Bosse och vann till slut med 3-2.

08.15 Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna anklagas för att vilseleda väljarna inför kyrkovalet i Eskilstuna. Partierna har gått samman i vad dom kallar för "gemenskap för svenska kyrkan" och påstår sig i informationsblad till hushållen vara partipolitiskt obundna i valet till kyrkofullmäktige i Eskilstuna församling.
Samma politiker återfinns sedan som kandidater för Moderaterna, Centern och Kristdemokraterna på valsedalar inför valet till stiftsfullmäktige och kyrkomötet. Detta är vilseledande och upprörande, enligt POSK i Eskilstuna, som också är med i valet.
POSK står för partipolitiskt obundna i svenska kyrkan och finns registrerade som nomineringsgrupp med det namnet.

08.40 Natalie från Eskilstuna ger sig snart ut på sitt livs äventyr. Hon flyttar till England för att börja plugga. Hon vill bli turnéledare eller bandmanager.

– Jag ville flytta utomlands för att plugga och hittade den här utbildningen som var nio månader, berättar Natalie.

09.08 Det är hälsovecka i Flens kommun den här veckan med ett fullspäckat program med aktiviteter som bland annat vill få flensborna att röra sig mer och äta hälsosammare. Även på skolorna märks häsloveckan av på olika sätt. Katarina besökte Malma skolan i Malmköping igår för att prata om skolmaten där och om man gjort några speciella satsningar för att få barnen där att äta hälsosammare.


09.40 Besökare i svenska badhus drar sig inte för att kissa i bassängen. Det visar en stickprovsundersökning som Ekot har gjort. Den ohygieniskan vanan bidrar dessutom till dålig luft i badhusen som till och med kan orsaka astma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".