Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
I P4 Sörmland hör du det senaste som händer i länet. Du får aktuella intervjuer, trafik och väder blandat...

Lammfärs med äpplen

Publicerat fredag 23 oktober 2009 kl 07.24

Det är lätt att älska lammfärs men den är ofta för fet vilket ger trist konsistens. Se till att bli tjenis med slaktaren eller charkpersonalen så att du får en lagom fet färs. Det här receptet är kul buffémat som tål att varmhållas men de små söta äpplena är goda kalla också. Undvik mjöliga äpplen. Färsen kan också användas till att fylla paprikor eller tomater. Servera med gröna bönor med pressad citron, matlagningsyoghurt och trevliga gryn, t ex fullkornsbulgur.

Massor av pyttesmå äpplen, ca 16 st
300 g mager lammfärs eller nötfärs
1 liten finhackad rödlök
2 dl kokt ris eller kokta linser
1 ägg
2/3 tsk kanel
1/2 tsk mald kardemumma
1 tsk mald spiskummin
2 klyftor vitlök, pressade
1/2 tsk chiliflingor, krossad torkad chili
2 msk pinjenötter eller solrosfrön
1/2 dl ljusa russin
1 tsk salt
1/2 tsk nymald svartpeppar
1 tsk farinsocker

Arbeta samman alla ingredienser till färsen till en smidig smet. Kärna ur äpplena och gröp ur dem. (Använd en äppelurkärnare och ett kuljärn.) De ska inte skalas.

Fyll äpplena med färs och ställ dem i en ugnsfast form med en bottenskyla vatten.
Baka i ca 25-30 minuter i 200°C. Den exakta tiden beror på äpplenas storlek. När äpplena är saftiga och mjuka och färsen genomstekt är de klara.

Fyll på med lite vatten i botten av formen om det ser torrt ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".