Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
I P4 Sörmland hör du det senaste som händer i länet. Du får aktuella intervjuer, trafik och väder blandat...
Tisdag 26 oktober 2010

För varmt i kyldiskarna

Publicerat tisdag 26 oktober 2010 kl 13.42
Marie-Louise Danielsson-Tham, professor SVA Institutionen för livsmedelshygien Foto: Gunnar Lundmark / Scanpix

Kyldiskarna i svenska butiker är för varma, enligt livsmedelsexpertis och charkföretag. Lägre temperatur hade lett till kraftigt förbättrad hållbarhet. Samtidigt ökar oron för dålig livsmedelshygien och forskare frågar sig om det finns ett samband med den dramatiska ökningen av den fruktade infektionssjukdomen listerios.

– Det måste ske en förändring. Det hade blivit bättre för konsumenten och man slipper dessutom slänga så mycket mat. Kan man klara kyldiskarna längre söderut där det dessutom är varmare utomhustemperatur borde det finnas samma goda möjligheter att klara en lägre temperatur här i Sverige. Jag tror att det är bristande vilja, säger Marie-Louise Danielsson Tham, professor i livsmedelshygien vid Restauranghögskolan i Grythyttan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".