Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2010. Om mänskliga rättigheter och funktionsnedsättning. Sändes 2010

Skådespelaren Ulveson: Jag vill inte svara på frågor om mitt sexliv

Publicerat söndag 7 februari 2010 kl 13.16
Johan Ulveson

Välviljans apartheid har tagit med sig det så kallande bedömningsinstrumentet och låtit skådespelaren Johan Ulveson och kyrkoherde Olle Karlsson i Katarina församling, Stockholm, svara på frågorna i det.

Dokumentet har 91 sidor med frågor som om du på egen hand klarar av fritidsaktiviteter, om du på egenhand klarar av att ta hand om hushållsarbete och om du klarar av att ta hand om husdjur. Det ska ge en bild av vilken assistans du har rätt till enligt LSS-lagen. Frågorna är också mer precisa som:
Klarar du av på egen hand sköt din kroppsvård, att vårda de delar av kroppen som kräver mer än att tvätta och torka sig såsom hud, ansikte, tänder, hårbotten, naglar och könsorgan?
Johan  Ulveson, skådespelare:
– Jag svarar ja på det. Det där var inte helt så lätt… hur ska det formuleras? Om man ska få hjälp med detta så måste någon veta att man behöver det och då måste ju frågan ställas. Men jag tycker det känns jobbigt att de detaljerar frågan så hårt. Men själva frågan ”klarar du av att sköta din kroppsvård” känns ganska rimlig, men de behöver ju inte exemplifiera så att den blir kränkande.
Olle Karlsson, kyrkoherde i Katarina församling:
– Det är klart att en sådan här fråga känns väldigt privat och att i en undersökning svara på det här låter helt befängt.
När Olle Karlsson kommer till frågan ” Klarar du av att på egenhand sköta dina toalettbehov”, säger han:
 – Jag känner inte att jag vill svara på det. Det är klart att det här ett uttryck för en byråkratisk klumpighet.

Fråga fem i bedömningsinstrumentet lyder: Klara du av att på egen hand sköta din hälsa? Att tillförsäkra dig fysisk bekvämlighet, hälsa och fysisk och psykisk välbefinnande, såsom att upprätthålla en balanserad diet, lämplignivå av fysisk aktivitet, hålla dig varm eller kall, undvika hälsorisker, att ha säkra sexuella vanor?
Johan Ulveson:
– Jag vill inte svara på frågor om mitt sexliv. Det vill ju inte någon annan heller. Jag menar: Det man berättar om det, vill man göra frivilligt och sätta gränserna för själv…
Efter att alla frågor besvarats i formuläret är det upp till handläggaren att granska svaren och avgöra om svaren är rimliga. Är det troligt att du kan ta på dig dina kläder själv? Ja, Delvis eller Nej.
Johan Ulveson:
– Vad ska man vinna på att man slipper ta på sig kläderna själv? Det är nog inte så många som försöker få den typen av vinst: Nu har jag sluppit ta på mig själv i flera år! Fast jag kan egentligen!

Inte nog med att du ska  beskriva hur det går till när du går på toaletten ska du i formuläret uppskatta hur många minuter du sitter på toaletten dagtid, och nattetid.
Johan Ulveson:
– Där krävs det ännu mer fantasi för att förstå vad den här personen ska vinna på att få extra tid på toaletten.

Reporter Simon Moser

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".