Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2010. Om mänskliga rättigheter och funktionsnedsättning. Sändes 2010

Advokatens råd: Anmäl!

Publicerat söndag 14 februari 2010 kl 10.45

–  Det är viktigt att man amäler de arbetsgivare som uppträder felaktigt.
Det säger juristen Anders Karlsson.  Han tycker också att de fackliga organisationerna har en viktig roll att spela liksom att handikapprörelsen finns med och företräder sina medlemmar vid tvister.

– Alla typer av brott ska anmälas, då blir det också synliggjort det som man upplever som fel, säger Anders Karlsson

Det finns mycket att anmäla, anser Marie-Louise Jungelin från Unga synskadade. Men - för att orka göra det behöver man också stöttning.

– Det ska finnas en lagstiftning på området, det ska finnas en uppföljning via Diskrimineringsombudsman och annat, säger arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin.
– När det är på plats så kan man diskutera omfattning av rättshjälp och den typen av insatser. Men det är bara det ena benet, sedan är det ju ett par ben till. Det andra är hjälp med  t ex subventionerad anställning, det kan vara hjälpmedelsersättning. Men det tredje benet, och det är ju nog både det viktigaste och det absolut svåraste, det har ju med attityder att göra.

Är kvotering en lösning? Nej, tycker Marie-Louise Jungelin, för kvotering innebär tvång och tvång är aldrig bra.

Anders Karlsson anser att lagstiftning är ett sätt att gå - och att man genom lagändringar också kommer åt attityder. Tillgängligheten är en viktig fråga och i bland annat USA har man lagar som reglerar tillgängligheten för människor med funktionshinder.

  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".