Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Hela Sveriges musiktävling för alla låtskrivare, artister och ny musik.

Guldsmedens råd: Ge järnet!

Publicerat fredag 20 mars 2009 kl 12.49
Camilla Wallin i finalen av Svensktoppen nästa 2008.

Det har blivit fler spelningar.
Det förhandlas med skivbolag och dessutom kommer vinnarlåten ut i två notböcker.
Det är något av det som hänt guldsmeden Camilla Wallin efter att hon vann Svensktoppen nästa 2008.
Själv vågade hon aldrig tro hon skulle vinna och till dem som funderar på att anmäla sig i år säger hon: Ge järnet!

När Camilla skickade in sin låt Vid sidan av dig till deltävlingen i SR Östergötland vågade hon vare sig tro eller hoppas någonting.

– Jag minns att jag tänkte att jag fick vara glad om de inte skrattade åt mig, men om man inte försöker så får man ju aldrig veta, säger Camilla.
Det var ingen som skrattade åt henne. Hon tog hem hela vinsten och Vid sidan av dig låg fem veckor på Svensktoppen. Det var en låt som berörde många. Den har spelats på både bröllop och begravningar.

– Otroligt många människor, både män och kvinnor från hela Sverige har kontaktat mig och berättat vad de upplever när de hör låten, att den betyder så mycket för dem, berättar Camilla.

– Jag har fått en inblick i andra människors öden och drömmar, i deras sorg och glädje.

För att inte tala om det stöd hon fick på hemmaplan i Åtvidaberg:

– Alla visste väl sen förut vem den sjungande guldsmeden var här, men deras stolthet, deras tävlingslusta, engagemang och lycka ihop med min lycka är nog det som satt sina djupaste och varmaste spår hos mig. Alla har väl redan hört om de kära sopgubbarna som stannade bilen, gick ut och bugade sig när jag kom i min lilla gula bil. Bara en av alla härliga möten. 

Camilla Wallin jobbar kvar i sin butik som guldsmedsmästare i Åtvidaberg. Spelningarna har blivit fler och ibland måste hon tacka nej. Diskussionen med skivbolag pågår, men än är inget klart. Klart är dock att vinnarlåten kommer att finnas med både i Tjejerna sångbok som kommer ut i vår och nästa Vispop. Men drömmer guldsmedsmästaren om att kunna leva på musiken?

– Jag är tråkigt logisk där. För en tjej som inte ens kan noter utan bara plockar allt från skallen och sjunger vilka komptoner jag vill att musikerna ska lägga, ska man nog inte räkna med att kunna leva på musiken. Den får bli en bonus, säger Camilla med tillägget att hon har gärna fel!

Men musiken är viktig för Camilla och spelar en stor roll i hennes liv. Efter vinsten av Svensktoppen nästa 2008 är musiken inte längre bara på kul.

– Den är också något som ger andra mycket nöje, vilket ju sporrar ännu mer, säger Camilla. Målet för henne idag är snarare att få skriva låtar, få framföra dem eller höra andra framföra dem. Det viktigaste är att andra ska få del av musiken hon gjort. 

Camilla vågade aldrig tro att hennes låt skulle gå till final och befarade att folk skulle skratta åt henne. Till dem som nu undrar om de ska våga skicka in sitt bidrag till årets tävling säger Camilla:

– Allting är möjligt!  Det är jag ett levande bevis för. Spela in din låt och skicka in den. Tveka inte. Det är ingen som kommer slå dig om du inte kommer med. Om man inte försöker så kan man inte räkna med att lyckas!

Och apropå vinsten i Svensktoppen nästa 2008 säger Camilla till de som vill satsa i år:

– Den här vinsten har gjort att jag självklart är mer aktiv i min musikutövning. På alla plan, men jag kommer alltid ha min trygghet här hemma hos min familj i Åtvidaberg. Den tryggheten och glädjen kan inga applåder i världen bräcka. Fast, det är klart… Vore ju kul att få sjunga på något av de större sammanhangen. Undrar om jag skulle snubbla på scenen då? Klart att jag inte skulle. Man är väl fokuserad, precis som du nu ska vara, så ge järnet och njut. Man vet aldrig vad framtiden har att erbjuda!

Lolo Tode Palm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".