Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Om det som alla pratar om. För visst pratar du väl om vädret?

10 maj: Medelvattenstånd och stackmoln

Publicerat söndag 10 maj 2009 kl 17.35

Elve Lindberg undrar över uttryck som används för att beskriva vindstyrka. ”När vindstyrka anges används ofta olika uttryck, så även av meteorologer. Meter i sekunden, meter per sekund och sekundmeter. När jag för nu 53 år sedan tjänstgjorde som väderbiträde på F15 fick man lära sig att det heter meter i sekunden och ingenting annat. Vilket uttryck är mest rätt att använda?” undrar Elve.

Erling Brännström på SMHI svarar att det är rätt att säga meter i sekunden och meter per sekund men att sekundmeter mest används ute till sjöss.

Fotografens kommentar: Upptornat stackmoln på väg att övergå till bymoln. Foto: Sigvard Andersson.
Sven Näslund från Strömsund undrar varför stackmoln har så skarpa konturer. Erling förklarar att det beror på hur de blir belysta av solen och att den blåa himlen som oftast förekommer i samband med stackmoln förstärker molnets konturer.

Rune i Sollefteå skriver att man i mellannorrland har ett ”Gammelmärka” som han tycker är ganska säkert, nämligen att snön ligger kvar och våren kommer efter påsk, när än påsken infaller, dvs en sen påsk ger en sen vår och tvärt om, en tidig påsk ger en tidigt vår. Finns det några statistiska belägg för den tesen, undrar Rune. Nej, svarar Erling. Väder och klimat känner inte alls av när påsken kommer men det kan ju stämma ändå eftersom våren i Norrland ofta kommer efter påsken.

Hur definieras termen ”Årets medelvattenstånd”, undrar Heinz Bergqvist. Han skriver att det uppenbarligen inte är ett medelvärde av alla vattenstånd under året. Då skulle ju vattenståndet på nyårsdagen vara just årets medelvattenstånd. Erling svarar att medelvattenståndet redan är uträknat innan året börjar och att det oftast krävs många års statistik för att kunna fastslå årets medelvattenstånd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".