Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om det som alla pratar om. För visst pratar du väl om vädret?

9 augusti: Erling Brännström om Golfströmmen och molnen

Publicerat söndag 9 augusti 2009 kl 17.52

Vad är egentligen stackmoln, undrar Zoltan Bruckner. Han skriver att när han gick en segelflygarutbildning så läste han lite meteorologi. Då lärde de känna molnens fyra huvudformer: cumulus, cirrus, stratus och nimbus samt deras olika varianter, men han undrar vad just "stackmoln" är. Det är cumulus och typiska sommarmoln, berättade Erling Brännström. Det är faktiskt också Erlings favoritmoln.

Carl Lundborg från Dalarö ringde till oss och undrade varför man ibland säger att det blir kallare när det är molnigt och ibland att det blir varmare. Det här beror på solens instrålning och om det är dag och natt, förklarar Erling. Dessutom behöver man ta hänsyn till om det är sommar eller vinter.

Robert epostade oss och undrade varför byig vind uppstår? Det beror på bland annat hur marken ser ut. Hus och annat påverkar vinden och kan ge den en extra skjuts, berättade Erling. Dessutom spelar solen också en stor roll.

Stig Håkansson ringde och undrade vad uttrycket "lågtrycket utfylles" betyder. Det är ett knepigt uttryck, sa Erling, men det betyder egentligen att lyfttrycket ökar och att lågtrycket försvagas.

Marianne från Malmö undrar varför månen ibland är röd och stor när den står lågt på horisonten. Röd blir den för att det bara är det röda ljuset som når oss när månen är långt bort men den är egentligen inte större. Det är bara en synvilla, förklarar Erling och ger tips på hur man kan titta på månen för att se den i rätt storlek.

Vi fick epost från Stig Dellborg som undrar hur man beräknar dygnets medeltemperatur. Det finns en formle för det, sa Erling. Man får bland annat ta reda på minsta och högsta temperaturen under dagen.

Ingegerd ringde in och undrade om det kan åska på Nord- och Sydpolen. Det kan det nog göra, svarade Erling, men det är nog ganska ovanligt. Några värmeåskväder blir det nog inte tal om.

Här på hemsidan kan man hitta en frågesport om väder, där kan man testa sina kunskaper. Men vi fick många reaktioner på en av frågorna. Vi frågade vad det är som mest påverkar vårt klimat här uppe. Vi skrev att rätt svar var Klippiga bergen men det var många som hörde av sig till oss och trodde att det var Golfströmmen istället. Erling Brännström förklarade att det inte är helt enkelt. Klippiga bergen påverkar oss också mycket. Vi har för säkerhets skull tagit bort frågan från frågesporten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".