Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Om det som alla pratar om. För visst pratar du väl om vädret?

12 augusti - chatt med Madeleine Granlund

Publicerat torsdag 9 augusti 2012 kl 13.45
Meteorolog Madeleine Granlund. Foto: Janne Wieslander/SR

Moderator: Nu börjar chatten med Madeleine Granlund. Välkommen med dina frågor!

07:58, 12 augusti 2012

<

Martin Johansson: Finns det nån databas eller nåt forum i Sverige där man drar nytta av privatpersoners avläsningar av sina regnmätare och andra väderobservationer? Det vore kul att kunna bidra.

Madeleine Granlund: Hejsan Martin!
Så här på rak arm så vet jag faktiskt inte. Men ett tips är att kontakta kundtjänst på SMHI, de kan säkert ge dig svar på din fråga.
Hälsningar Madeleine

07:59, 12 augusti 2012

Gunnar: Hej, kommer det ngt liknande radioprogram under hösten efter Cirrus eller varför inte fortsatt Cirrus?

Moderator: Hej Gunnar! Vad roligt att du gillar programmet. Så tolkar jag ditt inlägg iaf. Vi har fått flera synpunkter på att Cirrus bör fortsätta - tyvärr är det inte vi som bestämmer det. Allt gott, Ingrid och Svjetlana

08:00, 12 augusti 2012

Niklas Blom: jo ett bra prgram tycker jag :)

Moderator: Tack för det Niklas! Allt gott, Ingrid och Svjetlana

08:06, 12 augusti 2012

anna: Hej! Vid 06-tiden i fredags (10 aug) vid vår seglats från Åland över till Söderarm såg vi först 2 st samtidiga tromber i horisonten mot öster med mycket tydliga vattenkaskader. Dessa pågick några minuter och under närmaste 1/2-timmen uppstod ytterligare 2 st och vi kunde se flera som var på väg att bildas men som ej fullföljdes. Vattentemperaturen i havet under natten var ca 14 gr C och där vi seglade var vinden ca 4-7 m/s SO. Vi upplevde att fronten närmade oss bakifrån o då vi upplevde detta som mycket obehagligt gjorde vi allt för att köra bort från fronten. Efter någon timme upplöstes trombmolnen över oss men vi kunde se att lågtrycken såg ut att bildas över Åland och dra sig mot Finska viken/Söderut och stoppas upp över estland/lettland med mycket kraftiga regn-lågtryck - dock såg vi inga blixtar. Hur vanligt är det med sådana lågtryck med tromber? Är det vanligare idag än tidigare? Mvh anna

Madeleine Granlund: Hejsan Anna!
Just den 10e hade det passerat en kallfront och luften var väldigt instabil över just ert område med just regn- och åskskurar. Vid sådan tillfällen finns det även förutsättningar för att tomber kan bildas. Tidigare hade det även observerats tromber i bla Göteborg och Blekinge. Men som sagt, vid så pass instabil luft, regn- och åskskurar så finns det förutsättningar för tromber.
Hälsningar Madeleine

08:10, 12 augusti 2012

Johnny: Hej Madeleine När jag gick i skolan på 1960-talet fick vi lära oss att medelvindriktningen över året här i södra Sverige (Kalmar) var från sydväst. Är det fortfarande så, eller har det skett någon förändring? Tack för ett trevligt program.

Madeleine Granlund: Hej Johnny!
Här i södra Sverige så berörs vi oftast av lågtryck som kommer från väst/sydväst och i och med det så har vi ofta väst/sydvästliga vindar.
Hälsningar Madeleine

08:11, 12 augusti 2012

Moderator: Nu är det mindre än 10 minuter kvar av chatten med Madeleine. Passa på att ställa dina frågor om vädret!

08:21, 12 augusti 2012

<

Göte Larsson: Hej, Hörde just Sunnanå (längre söderut här i Dalsland) nämnas i samband med vattenståndsmätning. Här på Dal uttalar vi - till skillnad från samtliga meteorologer - namnet på vårt innanhav med ett ä-ljud som INTE "sjunker". (Ungefär som ä i förtära.) Har kollat med boende runt hela Vänern och t o m skaraborgarna säger Vänern med ett "vänt" Ä (som i Värmlandsvisan) . Nu märkerjag plötsligt att det kanske är "e" som ändrar sig, ev "sjunker". Men skillnad är det och jag skulle vilja veta varför det inte är uttalet bland de som bor kring sjön som används, utan en "rikslikare" som självklart breder ut sig till dominans efterhand som etermedia dominerar språkbruket. Jag tror inte det sjunkande uttalet har någon påverkan på vattenståndet. Med vänliga hälsningar från Ed där morgondimmorna lättat över Lilla Le som väntar på morgondoppet i den värmande solen. Välkommen på Dal!

Madeleine Granlund: Hej Göte!
Intressant att du tar upp detta. Detta tror jag handlar mycket om dialekt, och om man inte kommer från området, tex då Vänern, så uttalar man det som det stavas. Men jag är väldigt nyfiken på hur du utalar det. Om du vill så är du välkommen att ringa till Cirrus telefonsvarare på 040-6665757 så kan vi få höra hur du uttalar det.
Hälsningar Madeleine

08:22, 12 augusti 2012

Niklas Blom: hej mitt är Niklas. jag fråga va och bada ganska sent här om veckan när vi tatta på månen och den kändes mycket stor. hur kommer det sig. Att i bland känns stor och andra gånger mindre. har det att göra med eb och flod? kan vi känna det här upp varför har vi inte det eb och flod?? Hoppas på svar Mvh Niklas jag har dyslexsi så det kan se ut som det gör :)

Madeleine Granlund:

Hej Niklas!
Bra fråga. Det här kan jag faktiskt inget om utan det är nog mer en fråga som landar inom ämnen astronomi.
Hälsningar Madeleine

08:26, 12 augusti 2012

Georg: Jag har en schäferhund. Hur stor blir den effektiva räntan för honom vid insättning i Doggers Bank?

Madeleine Granlund: Hej Georg!
Bra fråga! =)
Hälsningar Madeleine

08:27, 12 augusti 2012

Ljungbacka-Erik: Angående dagens program. Är medsols och moturs verkligen samma sak?

Madeleine Granlund: Hej Ljungbacka-Erik!
Solen går upp i öst och går ner i väst, vilket skapar uttrycket medsols. Om man refererar till en klocka så är moturs samma cirkelrörelse som medsols.
Hälsningar Madeleine

08:30, 12 augusti 2012

Moderator: Nu avslutar vi chatten med meteorologen för den här gången. Nästa söndag klockan åtta får du en ny chans att ställa frågor och få svar direkt.

08:31, 12 augusti 2012

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".