Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Allt från politikerveckan i Almedalen, Visby. #SRAlmedalen

Sveriges Radios seminarier i Almedalen 2013

Uppdaterat onsdag 26 juni 2013 kl 09.40
Publicerat onsdag 12 juni 2013 kl 09.26
Seminarium om sociala verktyg i journalistiken från Almedalen 5 juli 2013
(41 min)
1 av 6
Förra året arrangerades samtal om journalistikens utveckling. Foto: Johan Ljungström/Sveriges Radio.
2 av 6
Klicka för karta över området. Grafik: Liv Widell.
3 av 6
Charlie Beckett. Foto: Nigel Stead, LSE
4 av 6
Cilla Benkö. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
5 av 6
Daniel Öhman och Bo-Göran Bodin. Foto: Julia Milder/Sveriges Radio
6 av 6
Lena Adelsohn Liljeroth. Foto: Christine Olsson/Scanpix.

Under politikerveckan i Almedalen arrangerar Sveriges Radio en rad seminarier, om media och politik. Här hittar du programpunkterna.

Sidan kommer att uppdateras med fler evenemang, och utvalda seminarier kommer även gå att höra i efterhand på Medieormen.

Måndag 1 juli

Om framtidens medielandskap
• 16:30 på Sveriges Radios scen

Den brittiske medieforskaren Charlie Beckett, professor vid London School of Economics intervjuas i Studio ett i P1, av programledare Helena Groll. Därefter har publiken möjlighet att ställa frågor till Charlie Beckett, under ledning av Sveriges Radios Staffan Sonning.

Som en veckans höjdpunkter gästar den brittiske medieforskaren Charlie Beckett Almedalen för att medverka i Sveriges Radios seminarium om framtidens journalistikutveckling och mediekonsumtion.

Men redan på måndagen kan du höra Charlie Beckett i ett samtal om på Sveriges Radios scen intill Donners plats.

– Charlie Beckett är en av få som följer medieutvecklingen i Europa på djupet och kan sätta in de svenska förhållandena i ett internationellt perspektiv. Med hans medverkan följer vi upp förra årets mycket uppskattade seminarium med the Guardian-journalisten Nick Davies som delvis berörde samma frågor, säger Sveriges Radios vd Cilla Benkö.

Charlie Beckett har 20 år som verksam journalist bakom sig, bland annat som prisbelönt filmproducent vid brittiska BBC och ITN. Numera bedriver han medieforskning vid London School of Economics.

Tisdag 2 juli 

Vinna eller försvinna: Hur ser framtiden ut för public service och tidningsbranschen?
• 10:
3012:00 på Wisby Strand. Moderator Staffan Sonning

Som en veckans höjdpunkter gästar den brittiske medieforskaren Charlie Beckett Almedalen för att medverka i vårt seminarium om framtidens journalistikutveckling och mediekonsumtion. 
– Den som verkligen vill få ett grepp om de stora förändringar som nu sker ska lyssna på Charlie Beckett, säger Sveriges Radios vd Cilla Benkö.

Därefter följer en diskussion med Cilla Benkö, Jan Helin (Aftonbladet) och Heidi Avellan (Sydsvenskan) i panelen.

Prisbelönt grävjournalistik bakom kulisserna
• 13:0014:30 på Wisby Strand. Moderator: Tomas Ramberg
17:00 på Sveriges Radios scen. Moderator: Cecilia Roos

Sveriges Radios grävgrupp arbetar uteslutande med undersökande journalistik. Satsningen har lett till flera av de senaste årens största avslöjanden. Tisdag 2 juli får Almedalsbesökarna veta mer om hur arbetet med två uppmärksammade reportage bedrivits.

Bo Göran Bodin och Daniel Öhman har blivit mångfaldigt prisbelönta för sin granskning av Saudiaffären. Nu kommer de till Almedalen för att avslöja det som inte hördes i radio – turerna bakom kulisserna.

– Regeringen försökte tysta ner vårt avslöjande, men la krokben på sig själva och skandalen växte, säger Daniel Öhman.

Möt också grävreportern bakom dokumentären Nora – den fastspända flickan, som lett till en omvälvande debatt om psykiatrin och ungdomsvården. Nora våldtogs av polischef Göran Lindberg och förvägrades sedan terapeutisk vård. Ekots Daniel Velasco följde Nora under tre år.

– Det blev en chock för oss när våldtäktsmannen plötsligt greps och det visade sig att han var en av Sveriges högsta polischefer, säger Daniel Velasco

Till granskningarna: ||

Onsdag 3 juli 

Vad vill politikerna med medierna? Och vem ska betala?
13:30
14:30 på Wisby Strand. Moderator: Staffan Dopping.

Vad vill politikerna med de svenska medierna? Hur mycket är de beredda att satsa för att säkerställa kvalitet och mångfald? Hur ska public servicebolagens program finansieras i framtiden – med licens eller avgift via skattsedeln? Kulturutskottets ledamöter till svars om mediepolitiken.

2013 är ett betydelsefullt år för svensk public service och de svenska tidningarna/mediehusen. Papperstidningarnas verklighet präglas av ett antal svåra utmaningar, och nya sändningstillstånd ska klubbas för Sveriges Radio, UR och Sveriges Television.

Frågan om public servicebolagens finansiering har splittrat regeringen, men hur länge kommer nuvarande radio- och TV-avgift att fungera? Och hur kommer tidningsföretagen att påverkas när presstödsutredningen kommer med sitt förslag?

I detta seminarium diskuteras högaktuella mediepolitiska frågor med ledamöterna i riksdagens kulturutskott. Vad vill politikerna med medierna?

Medverkande: Gustaf Hoffstedt, Moderaterna, Gunilla Carlsson, Socialdemokraterna, Tina Ehn, Miljöpartiet, Ulf Nilsson, Folkpartiet, Per Lodenius, Centerpartiet, Anderas Carlson, Kristdemokraterna och Lars Ohly, Vänsterpartiet.

Vad vill kulturministern med medierna?
16:30 på Sveriges Radio scen. Studio Ett i P1 direktsänds. Programledare Helena Groll.

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth gästar Sveriges Radios scen och får frågor om utmaningarna för radion, teve och tidningarna. Vad vill kulturministern och regeringen med medierna? Och vem ska betala?

Torsdag

Från makten till människors vardag – om publika nätverk i journalistiken
17:00–17:45 på Sveriges Radios scen. Moderator Nina Glans.

Så flyttas perspektiven när Sveriges Radios lokala kanaler utnyttjar publik-nätverk i journalistiken. Över 4 300 lyssnare har gått med i radions publik-nätverk runtom i landet - och deras röster och idéer förändrar innehållet i radion.

För två år sedan startade det första nätverket av radiolyssnare i Jämtland. Nu har ett tiotal av Sveriges Radios redaktioner publiknätverk och fler är på gång. När över 4 000 lyssnare bidrar aktivt med sina berättelser, tips och synpunkter påverkas innehåller i radions nyheter och program. Perspektiven förändras, från makthavarnas och experternas syn på vad som är viktigt till frågor som ligger nära människors vardag. Hör diskussionen om hur publiken kan förändra journalistiken med bland andra nyhetschefen på P4 Gotland, Catarina Gustafsson och Sveriges Radios programdirektör Björn Löfdahl.

Medverkande: Catarina Gustafsson, nyhetschef, P4 Gotland, Björn Löfdahl, programdirektör Sveriges Radio.

Fredag

Sociala verktyg i journalistiken – hur klarar vi omställningen?
15:00–15:45 påSveriges Radios scen. Moderator: Nina Glans

Sveriges Radios anställda hör till de flitigaste journalisterna i sociala medier. Sveriges Radio är också en av de få svenska institutioner som man kan prata med i sociala medier på nationella minoritetsspråk. Samtidigt krävs det en omställning för vissa redaktioner för att få in sociala verktyg som en naturlig del i redaktionens arbete.

När SR nyligen för tredje gången delade ut sitt innovationspris "Årets medieorm" gick det till en egen redaktion. Metropol 93,8 fick priset för satsningen #HurKännsDet .

Kom och hör - och ställ frågor till! Martin Jönsson, biträdande programdirektör med ansvar för digital utveckling, Yasmine El Rafie, utvecklingsredaktör för sociala medier och Augustin Erba, projektledare för Radioteaterns satsning Världshistorien. Det handlar om hur Sveriges Radio arbetar med att integrera social medier och Journalistik 3.0 som arbetsmetod i företaget. Passa även på och hämta en fysisk version av vår populära handbok i sociala medier för journalister, en bok vars digitala upplaga hittills haft 20 000 besök i Sverige och internationellt.

Medverkande: , utvecklingsredaktör för social medier på Sveriges Radio, , biträdande programdirektör med ansvar för digital utveckling,, projektledare för Radioteaterns .


Almedalen 2012: Sveriges Radios seminarier

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".