Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Allt från politikerveckan i Almedalen, Visby. #SRAlmedalen

Almedalen 30 juni: Kristdemokraternas dag med Göran Hägglunds tal

Publicerat söndag 30 juni 2013 kl 13.00
Presskonferens: Göran Hägglund (KD) Almedalen 2013
(5:56 min)
Göran Hägglund. Foto: Anders Foghagen/Sveriges radio

Med början i Kristdemokraternas presskonferens börjar vår direktrapportering från Almedalen. Därefter följer en lång rad programpunkter när Alltid Nyheter drar igång sina sändningar. Här hittar du direktrapportering och kommentarer från presskonferensen, Göran Hägglunds tal och mycket annat.


Katarina Helmerson, Ekot: Välkomna till Almedalen och inledningen på veckans politiska aktiviteter som börjar med att det idag är Kristdemokraternas dag. Nu har en stor skala journalister samlats i Visby hotels vinterträdgård och upp på scenen kliver nu partiledaren Göran Hägglund.

14:30, 30 June 2013

Katarina Helmerson, Ekot: Göran Hägglund hälsar välkommen.

14:31, 30 June 2013

Katarina Helmerson, Ekot: Det är tionde gången Göran Hägglund talar i Almedalen, flest gånger av alla partiledare nu, säger han.

14:32, 30 June 2013

Katarina Helmerson, Ekot: I sitt tal ikväll kommer han att tala om EU och det stundande valet och vikten av att EU har legitimitet.

14:33, 30 June 2013

Katarina Helmerson, Ekot: EU måste göra det det är bäst på men inte syssla med sådant som de enskilda länderna är bäst på att klara av själva, tycker Göran Hägglund.

14:35, 30 June 2013

Katarina Helmerson, Ekot: Det borde till en parlamentarisk utredning om Sverige borde gå med i Nato eller inte, tycker Göran Hägglund.

14:36, 30 June 2013

Katarina Helmerson, Ekot: Han talar om vikten av sammanhållning i samhället och nämner bland annat partiets förslag om att införa en litteraturkanon, eller klassikerlista som Kd kallar det för.

14:38, 30 June 2013

Katarina Helmerson, Ekot: Göran Hägglund ger en indirekt känga till Socialdemokraterna som inte ger besked om vilka partiet vill regera smed. Han tror inte på opinionsundersökningen som publicerades i Dagens Nyheter i dag som säger att många väljare inte vill ha blockpolitik." Det är svårare att leva med en regering som är splittrad."

14:41, 30 June 2013

Katarina Helmerson, Ekot: Han konstaterar att han inte överraskar någon när han säger att han är emot kvotering oavsett om det gällerf föräldraförsäkringen eller bolagsstyrelser.

14:42, 30 June 2013

Katarina Helmerson, Ekot: Nu kommers Göran Hägglund till dagens nyhet. Kd vill att det ska vara möjligt för kommunerna att höja maxtaxan i förskolan, för att öka intäkterna till kommunen så att småbarnsgrupperna i förskolan ska minska. Pengarna får bara användas till det. Grupperna ska minska med ett barn per grupp. Det gäller barn under tre år.

14:44, 30 June 2013

Katarina Helmerson, Ekot: "Kristdemokraternas uppgift är att verka för ett samhälle som kan hålla samman"

14:45, 30 June 2013

Katarina Helmerson, Ekot: Göran Hägglund svarar på en fråga om hur det går ihop att både vilja införa ett jobbskatteavdraget och höja maxtaxan. Han svarar att det är rätt fördelningspolitiskt och påminner om att maxtaxan inte har räknats upp delarnas 2004.

14:47, 30 June 2013

Katarina Helmerson, Ekot: Han vet inte vad de andra regeringspartierna kommer att tycka om det här men tror att alla upprörs över att grupperna är för stora.

14:49, 30 June 2013

Katarina Helmerson, Ekot: Presskonferensen är slut. Fortsätt följa bevakningen från Almedalen via sverigesradio.se och i Ekots sändningar.

14:52, 30 June 2013

Nils Lindström: Klockan börjar närma sig fem och aktiviteten är febril inför sändningsstarten för Alltid Nyheter i Almedalen. Missa inte sändningen och var med och påverka vad vi ska prata om här i chatten. Välkomna!

16:53, 30 June 2013


Nu är vi igång!

Nu är vi igång!

17:04, 30 June 2013


Så här ser det ut från scenen. Här kommer Yasmine och jag sitta så ofta vi kan för att prata om saker som du tipsat oss om!

Så här ser det ut från scenen. Här kommer Yasmine och jag sitta så ofta vi kan för att prata om saker som du tipsat oss om!

17:10, 30 June 2013

DanielVarjo: Nu har jag äntligen tid att skriva: @alltidnyheter #SRAlmedalen är igång. Strax: KDUs ordfördande Sara Skyttedal.

17:33, 30 June 2013

Nils Lindström: KDU:s ordfördande Sara Skyttedal gästar Sveriges Radios scen och pratar om att Kristdemokraterna måste vara tydliga med vad partiet vill göra för skillnad.

17:35, 30 June 2013

Nils Lindström:

Görandd Hägglunds beskedGöranGöran Hägglunds besked vid sin presskonferens, om att kommuner ska kunna öka maxtaxa höjd maxtaxa för att kunna öka kvaliteten i barnomsorgen, får beröm av Sara Skyttedal.
Göran Hägglunds besked vid sin presskonferens, om att kommuner ska kunna öka maxtaxa höjd maxtaxa för att kunna öka kvaliteten i barnomsorgen, får beröm av Sara Skyttedal.
- Jag tror att det här är en riktigt vikti knäckfråga för politiken att ta hand om, hur vi ska ta hand om de allra yngsta barnen.
-- Jag tror att det här är en riktigt vikti knäckfråga för politiken att ta hand om, hur vi ska ta hand om de allra yngsta barnen.Göran Hägglunds besked vid sin presskonferens, om att kommuner ska kunna öka maxtaxa höjd maxtaxa för att kunna öka kvaliteten i barnomsorgen, får beröm av Sara Skyttedal.
-- Jag tycker det är ett väldigt bra beslut, säger hon.
-- Jag tror att det här är en riktigt vikti knäckfråga för politiken att ta hand om, hur vi ska ta hand om de allra yngsta barnen.
-- Jag tror att det här är en riktigt vikti knäckfråga för politiken att ta hand om, hur vi ska ta hand om de allra yngsta barnen. Hägglunds besked vid sin presskonferens, om att kommuner ska kunna öka maxtaxa höjd maxtaxa för att kunna öka kvaliteten i barnomsorgen, får beröm av Sara Skyttedal.
-- Jag tycker det är ett väldigt bra beslut, säger hon.
-- Jag tror att det här är en riktigt vikti knäckfråga för politiken att ta hand om, hur vi ska ta hand om de allra yngsta barnen.vid sin presskonferens, om att kommuner ska kunna öka maxtaxa höjd maxtaxa för att kunna öka kvaliteten i barnomsorgen, får beröm av Sara Skyttedal.
-- Jag tycker det är ett väldigt bra beslut, säger hon.
-- Jag tror att det här är en riktigt vikti knäckfråga för politiken att ta hand om, hur vi ska ta hand om de allra yngsta barnen.Göran Hägglunds besked vid sin presskonferens, om att kommuner ska kunna öka maxtaxa höjd maxtaxa för att kunna öka kvaliteten i barnomsorgen, får beröm av Sara Skyttedal.
-- Jag tycker det är ett väldigt bra beslut, säger hon.
-- Jag tror att det här är en riktigt vikti knäckfråga för politiken att ta hand om, hur vi ska ta hand om de allra yngsta barnen.

17:46, 30 June 2013

DanielVarjo: NU i @alltidnyheter #SRAlmedalen. Sexualpoltisk debatt mellan RFSU och Emma Henriksson, KD #svpol

17:46, 30 June 2013

Kristina Ljungros, Förbundsordförande, RFSU och Emma Henriksson, gruppledare för kristdemokraterna i riksdagen. Debatterar sexualpolitik på Sveriges Radios scen.

17:53, 30 June 2013

Nils Lindström: Nu ska snart Tomas Ramberg, Ekots inrikespolitiske kommentator, upp på scenen för att berätta vad han har för tankar så här på Almedalsveckans första dag.

17:57, 30 June 201318:05, 30 June 2013

nilslindstrom: Tomas Ramberg, Ekots inrikespolitiska kommentator, berättar om KD:S bästa kompis - fyraprocentsspärren #SRAlmedalen http://t.co/yPw6rWrnQd

18:05, 30 June 2013

Nils Lindström: Kommer det att fungera med taktikröster i kommande val?
- Problemet i år är frågan hur man ska taktikrösta, säger Tomas Ramberg. När det finns tre partier som kan behöva hjälp av taktikröster, hur vet man då att rösterna fördelar sig jämnt?

18:10, 30 June 2013

Nils Lindström: Är det en onödigt hög spärr?
- Internationellt sett är den hög, säger Tomas Ramberg. Tanken är att den ska hjälpa till att skapa stabila regeringar. En lägre spärr gör det mer attraktivt att bryta sig ut och skapa ett eget parti, säger Tomas Ramberg.

18:13, 30 June 2013

Nils Lindström: Kristdemokraternas utspel vid Göran Hägglunds presskonferens tidigare, om att kommuner ska kunna höja taket för maxtaxan i barnomsorgen, är en klassisk kristdemokratisk ståndpunkt. Men ett försök att modernisera denna, säger Tomas Ramberg.

18:15, 30 June 2013

Nils Lindström: Nu plats på scenen för Johan Ljungström, projektledare för Sveriges Radios aktiviteter i Almedalen och Yasmine El-Rafie, som bevakar sociala medier.

18:20, 30 June 2013

Nils Lindström: Förutom Alltid Nyheters 72 timmar direktsänd radio kommer många andra Sveriges Radio-program att sända ifrån eller finnas i Almedalen på olka sätt. Du hittar hålltider i vårt sändnings- och scenschema: Här

18:22, 30 June 2013

Nils Lindström: Johan Ljungström berättar även om Sveriges Radios seminarier i Almedalen.

18:23, 30 June 2013

Nils Lindström: Yasmine är med på scenen och berättar att det än så länge är rätt lugnt, så lugnt att man fortfarande kan följa hashtagen #Almedalen
- Så brukar det inte vara längre fram, då skenar den totalt, säger hon.

18:26, 30 June 2013

Nils Lindström: Än så länge har ett seminarium som SDU hållit väckt en del debatt på Twitter, berättar Yasmine. Vill du att vi ska märka det du twittrar eller facebookar om, tagga #SRAlmedalen!

18:27, 30 June 2013

Nils Lindström: Nu är det snart dags för Kristdemokraternas Göran Hägglund att hålla sitt tal. Vi snackar förväntningar med Mimmi Westerlund ur KDU:s styrelse, Torbjörn Nilsson, politisk redaktör på tidningen Fokus och Fredrik Furtenbach, inrikeschef på Ekot.

18:31, 30 June 2013

Nils Lindström: Fredrik Furtenbach har läst talet och säger att vi bland en hel del annat kan vänta oss en kritik mot de som bränner bilar och kastar sten i förorter.
- Ett tydligt ideologiskt tal, säger han.

18:33, 30 June 2013

Nils Lindström: - Jag blir glad när du berättar vad han ska tala om, det är precis det jag vill höra. Vi är väldigt familjecentrerade i vår politik och det är för att allt hänger ihop, säger Mimmi Westerlund inför Göran Hägglunds tal.

18:35, 30 June 2013

Nils Lindström: Talet kommer att handla en del om skolan, bland annat med det förslag som lades fram på presskonferensen tidigare idag, om att kommuner ska kunna höja taket för maxtaxan i barnomsorgen.

18:36, 30 June 2013

alltidnyheter: Ekots inrikeschef Fredrik Furtenbach har läst KD-talet - Ett tydligt ideologiskt tal, säger han. #SRAlmedalen

18:37, 30 June 2013

AnnaAlexanders: RT @DimitriLenn: Vilka frågor vill du ställa till partiledarna på #SRAlmedalen ? Vi ska intervjua dem. Skriv till mig eller @HugoRenneus nu…

18:39, 30 June 2013

Nils Lindström: - Det är en tydligt socialkonservativ blandning om EU, försvarspolitik, sänkta skatter, en ny variant av att göra maxtaxan mindre generös och kritik mot de som bränner bilar och kastar sten i förorten - och lite barnuppfostran i det sammanhanget, säger Fredrik Furtenbach om vad vi har att vänta oss av Göran Hägglunds tal.

18:40, 30 June 2013

Yasmine El Rafie:

"Inte så viktigt", säger Torbjörn Nilsson från Fokus om Göran Hägglunds Almedalstal, i Alltid Nyheter.

18:46, 30 June 2013

Yasmine El Rafie: "Partierna vet att de får uppmärksamhet vad de än släpper", säger Sveriges Radios Fredrik Furtenbach.

18:47, 30 June 2013

Yasmine El Rafie: "Det kommer inte att gå hem", säger Furtenbach om KD:s utspel om att höja maxtaxan, även om förklaringen att minska barngrupperna är "ett smartare paket".

18:50, 30 June 2013

Tommy: Varför hålls tal i Almedalen egentligen? Har hört att det har med Palme att göra, men har faktiskt inte koll.

18:51, 30 June 2013

Yasmine El Rafie:

Det stämmer, Tommy. Det började med Palme, som avbröt sin sommarsemester för att tala i Almedalen flera år i rad. Sedan anslöt fler politiker och så har det hela vuxit, särskilt på senare år. Nu handlar det inte alls bara om partiledartalen utan också mycket om olika intresseorganisationer som vill skapa diskussion och nå makthavare kring sina hjärtefrågor.

18:55, 30 June 2013

alltidnyheter: RT @AmandaLBjorkman: "Bortom meningsfull diskussion för överskådlig framtid" - @goranhagglund om EMU. #almedalen

19:08, 30 June 2013

LordRizzla: Slå på micken, SR #Almedalen #SRAlmedalen

19:09, 30 June 2013

Yasmine El Rafie: Någon mer som har problem att höra?

19:09, 30 June 2013

alltidnyheter: RT @asa_sandberg: Och så inleds det. 10e gången uppe på scen @goranhagglund @kdriks #almedalen http://t.co/sBIPxBKdyN

19:09, 30 June 2013

alltidnyheter: #SRAlmedalen RT @DanielsenJan: Göran Hägglund talar i #almedalen . #kdalm13 http://t.co/Kemi7aIIRM

19:09, 30 June 2013

alltidnyheter: RT @TorbjornSP: Göran har hållit ett bra tal hittills. #Farbrorbla #Politik #svpol #almedalen #debatt #kristdemokraterna

19:09, 30 June 2013

alltidnyheter: RT @annatekla: Heroiskt att rädda snuset berömmer sig Hägglund. Finns bara ett ord för honom #nonsens ! #almedalen

19:11, 30 June 2013

alltidnyheter: RT @elseammor: Årets innovation i #Almedalen - Ett fritt WIFI som funkar! Jag har full fräs på det!

19:12, 30 June 2013

alltidnyheter: RT @CJSchillerkd: Bra eu-realism från Hägglund i talet. Bra då är det bara skatter och försvar kvar :) #kdalm13 #almedalen

19:12, 30 June 2013

alltidnyheter: RT @MavPettersson: Jaja KD och Göran, vänd kappan efter hur vinden vänder precis som Socialdemokraterna #almedalen #kdalm13

19:12, 30 June 2013

QuistbergSR: Dags för årets första talare i Almedalen, Göran Hägglund. #sralmedalen #almedalen Halvfullt i strålande kvällssol. http://t.co/suqgMST21c

19:12, 30 June 2013

alltidnyheter: RT @Owhynie: Hägglund talar om EU och de frikyrkliga anhängarna delar ut flygblad och vykort i publiken. #almedalen #tal #kd

19:12, 30 June 2013

alltidnyheter: RT @rubbestad: Hägglund säger ja till EU men nej till EMU "under överskådlig framtid". #svpol #almedalen

19:15, 30 June 2013

alltidnyheter: RT @perankersjo: Alltså, vi i #alliansen bör fokusera på att berätta vad vi vill göra, inte vad vi gjort eller vad sossarna gjorde förr. #a…

19:15, 30 June 2013

QuistbergSR: "Vi har ett ansvar för vår nästa" säger Hägglund. Tillit, sammanhållning, gemensamma värden håller Sverige samman. #almedalen #sralmedalen

19:16, 30 June 2013

richardolsson: En bra liknelse kan vara riktigt, riktigt stark. Men @goranhagglund, jag känner inte igen mig i tanken på mig själv som blomjord. #almedalen

19:19, 30 June 2013

erik_swensson: Nu kommer humorn #almedalen

19:19, 30 June 2013

AnteBjorkman: Klassikerlistan. Naivt att tro att detta löser segregation o främlingsfientlighet! Men finns en god tanke bakom denna idé #almedalen #skola

19:19, 30 June 2013

AnnaGypset: Fin metafor om jordmånen som blir stucken av spett (läs: främlingsfientliga sajter). Poetiskt av #göranhägglund #Almedalen #svpol

19:19, 30 June 2013

JvanderGronden: Civilsamhället ska stärka banden mellan människor säger @goranhagglund i #almedalen

19:20, 30 June 2013

Larslinder: Stärk civilsamhället, säger Hägglund. Där är vi överens. #almedalen

19:20, 30 June 2013

ELundkvist: Äntligen kommer humorn fram. Älskar de dåliga skämten från @goranhagglund i #almedalen

19:21, 30 June 2013

JacobThuvesen: Göran snälla satsa på humorn istället för politiken i framtiden #almedalen

19:21, 30 June 2013

SofiaJarl: Just nu går @goranhagglund loss på scenen i #almedalen:))

19:21, 30 June 2013

rubbestad: Säga vad man vill om politiken, men det där var faktiskt ganska roligt av @goranhagglund #svpol #almedalen

19:21, 30 June 2013

annicapannika: Hägglund bytar från politik till standup. Känns väl sådär. #almedalen

19:22, 30 June 2013

cjlinde: RT @Pihlblad: Göran Hägglund gör nu skäl för smeknamnet "rolighetsminister". #almedalen

19:22, 30 June 2013

ceciliavon: Skämten haglar! #kortmetaforer #GöranHägglund #almedalen #pangibygget

19:22, 30 June 2013

joakimbook: Hägglund och sina stört sköna tal! Älskar det! #almedalen #amaze

19:23, 30 June 2013

JonasHinnfors: Utmaning Hägglund som i sitt tal tar kraftig ställning för social sammanhållning: hantera de siffror som visar fattigdom osv #almedalen

19:23, 30 June 2013

JvanderGronden: @goranhagglund är ganska festlig ändå! #almedalen (eller har jag för mycket Göteborgsgener?)

19:23, 30 June 2013

kalltvatten: Alltså nu är #almedalen är igång så tycker jag vi ändå alla kan hålla med om att KD är lite mysiga

19:24, 30 June 2013

PaulaBieler: Hägglund goes Göteborg och ordvitsar om spel och opposition. Billiga poänger, bara på ytan. Men nu ska det tydligen bli allvar. #almedalen

19:24, 30 June 2013

nieden: Vad är politiken då? En klassikerlista, Nato-medlemsskap och ett femte jobbskatteavdrag. Thats it? #almedalen #kd #kdalm13

19:25, 30 June 2013

JesperEnavall: @goranhagglund är riktigt bra och rolig om paralleller om sällskapsspel och regeringsfrågan. ��#almedalen

19:25, 30 June 2013

Mattiashallberg: Shit, jag är ju faktiskt riktigt svag för Hägglunds gubbiga skämtande #almedalen #hägglund

19:25, 30 June 2013

davidlinden1: Hägglund är en fighter - det märkts - och hela världen diggar en fighter. #kdalm13 #svpol

19:25, 30 June 2013

FridaEdman: Hägglund lär vara känd som en man med humor. Men detta va inte särskilt kul, bara löjligt. Och då är jag göteborgare. #almedalen

19:26, 30 June 2013

atladottir: Asså Göran Hägglund... Hade jag bara varit 40 år äldre...... #almedalen

19:26, 30 June 2013

AnnaGypset: Sällskapsspelmetaforerns av Hägglund känns som de kom till en sen grillkväll med några BiB-boxar. #almedalen #göranhägglund #svpol

19:26, 30 June 2013

davidlinden1: Som samhällsmedborgare diggar jag att alla partiledare får tala till punkt under #almedalen

19:26, 30 June 2013

JesperEnavall: RT @kdriks: "Allianspartierna vill fortsätta tillsammans. Vi vill. Och vi har visat att vi kan." Göran Hägglund på #kdalm13

19:26, 30 June 2013

Youbert: Försöker Hägglund sig seriöst på regeringsalternativfrågan? Ska inte han först svara på hur KD ska stanna kvar i Riksdagen? #almedalen

19:27, 30 June 2013

edwinhovemyr: RT @JoakimHolmertz: Säga vad man vill om @goranhagglund's politik, men han som person är banne mig bäst! #almedalen #svpol #pltal

19:27, 30 June 2013

alliansfritt: RT @JonasHinnfors: Mot slutet blir Hägglund moralkonservativen igen när han berör föräldraförsäkring #almedalen

19:28, 30 June 2013

cjlinde: Bra Göran! Viktigt. Inget pillande med företagens styrelse från statens sida! #svpol #almedalen

19:28, 30 June 2013

EvaFrisk: Äntligen! Politiker har inte med att göra hur företagen styrs #almedalen #kvotering

19:28, 30 June 2013

GunillaGH: Lagstadgad kvotering reducerar människor till punkter i statistiken tycker Hägglund. Både i familj och styrelser. Lång applåd #almedalen

19:29, 30 June 2013

mikaelpersson: underbart @goranhagglund tar avstånd från kvotering i bolagsstyreleser. När följer @nya_moderaterna efter? #almedalen

19:29, 30 June 2013

Helvetesmannen: RT @perankersjo: Hålla samman Sverige är bra. Det sker genom mångkultur, inte genom klassikerlista. #almedalen

19:29, 30 June 2013

Ihuvudetpahonen: Haha...kul att läsa recensionerna av Hägglunds tal. Skit eller bra beroende på vilket läger man tillhör #almedalen

19:29, 30 June 2013

JacobThuvesen: RT @annaromlid: Spyr på moralism blandat med buskis. #göranhäglund #kd #almedalen

19:30, 30 June 2013

kvestergren: "Familjerna är viktigare än politikerna" säger Hägglund. OBS: gäller dessvärre endast heterosexuella familjer :/ #almedalen

19:30, 30 June 2013

cbperlenberg: Hägglund sa i Aftonbladets utfrågning att han skulle prata i ca. 25min. han är fem min över den gränsen nu..#almedalen

19:30, 30 June 2013

LieutFoxtails: RT @anna_annakarin: Någpn efterlyste tal om jämställdhet. Nu kom det: Ingen kvoterad föräldraförsäkring... #almedalen

19:31, 30 June 2013

MadisonSWE: Hägglund vill låta cis-hetero-familjer med två föräldrar leva som de vill.. #kdalm13

19:31, 30 June 2013

elseammor: Hägglund aviserar höjd maxtaxa i barnomsorgen för höginkomsthushåll. #kdalm13 För att minska barngruppernas storlek.

19:31, 30 June 2013

Anna_Ekstrom: Och NU talar Göran Hägglund för mindre barngrupper och höjd #maxtaxa i #förskolan #Almedalen

19:31, 30 June 2013

UlfBjereld: Skall Hägglunds röst hålla hela vägen? Dramatiken stiger. #almedalen

19:31, 30 June 2013

EmmyRasper: Jättespännande om Göran Hägglund tappar rösten nu! #almedalen

19:32, 30 June 2013

JohanssonHeino: +1 RT “@sahlen: Bra att Hägglund markerar mot alla slags kvotering. Men våga också slopa maxtaxan! #almedalen

19:32, 30 June 2013

Sebhastian_S: Hägglunds tal: Bla, bla och allt är (S) fel+12 miljarder i skattesänkningar. Var är politiken för vardagen? Skolan? Jobben? #almedalen

19:32, 30 June 2013

annatekla: Nej Hägglund du låter inte trovärdig i ditt fjäsk med barngrupper när du struntar i deras föräldrar. #vårdkris #almedalen #utförsäkringar

19:32, 30 June 2013

annabarsk: Stackars Hägglund - håller på att tappa rösten. #almedalen

19:32, 30 June 2013

magnusmorck: Hägglunds attack på den svenska förskolan är intressant eftersom den visar på en kil mellan kd o resten av alliansen. #Almedalen

19:32, 30 June 2013

jimmyloord: RT @JesperAstrom: Ehh... Jag applåderar en kristdemokrat... Vad fan har hänt? @goranhagglund är enorm på scen! #almedalen #förvirradliberal

19:33, 30 June 2013

Sysanna: RT @tomasselin: Förskolan måste vara likvärdig för alla! Alla barn måste få en god grund. Minska barngrupperna för alla barn! #almedalen #u…

19:33, 30 June 2013

ssvanstrom: Höjd maxtaxa och mindre barngrupper - om kommunerna skjuter till mer resurser. Bra besked från Hägglund #kdalm13 #svpol

19:34, 30 June 2013

JonasHinnfors: Nu Hägglund om Husby: plötsligt blir han mindre tillitsinriktad: istället pekar han på dålig privatmoral hos enskilda #almedalen

19:34, 30 June 2013

maritwoody: Mycket låter bra men Göran Hägglund missar att lyfta den emotionella nyttan för föräldrar när han talar om mindre barngrupper. #almedalen

19:34, 30 June 2013

Miranda: Finns det en baktanke med Kd:s höjda maxtaxa att det går lättare att minska barngrupperna om den höjda avgiften motiverar fler föräldrar att stanna hemma längre med sina barn, så det blir färre barn som det ska hittas plats åt i barnomsorgen? Har man tänkt sig slippa att skaffa fram fler platser och mer personal?

19:35, 30 June 2013

Miranda: Vad betyder cis i det här sammanhanget?

19:35, 30 June 2013

Yasmine El Rafie: Hej! Cis är ett uttryck som används som motpol till Trans så vitt jag vet. Såhär skriver wikipedia: http://sv.wikipedia.org/wiki/Cisperson

19:36, 30 June 2013

hakanjohansson: RT @kdriks: Som kristdemokrat kan jag stolt berätta att vi är Europabyggarna. Göran talar nu i Almedalen. #kdalm13

19:36, 30 June 2013

kdriks: Gör din plikt - kräv din rätt. Den andan har gjort Sverige till ett fantastiskt land att leva i. Låt oss vårda det. Göran Hägglund #kdalm13

19:36, 30 June 2013

Steffo: Det här med Maxtaxa... är det något vi väljare väntat på?

20:10, 30 June 2013

Miranda: Eftersom det tydligen finns en del kristdemokrater här tänkte jag be er att sammanfatta vad ideologin personalismen går ut på? Har de andra kristdemokratiska partierna i Europa samma ideologi? Vilken är personalismens utopi?

20:10, 30 June 2013

Miranda: Vad innebär det konkret då att ni är Europabyggarna?

20:10, 30 June 2013

Miranda: Om man vill ha mindre barngrupper borde man kunna lösa det genom högre statsbidrag för det ändamålet. Låter man bli femte jobbskatteavdraget så har staten råd att betala det. Varför ska det vara nödvändigt att blanda in maxtaxan i det? Låter snarare som någonting som ska få föräldrar att klaga mindre på barngruppernas storlek. Det är fel att framställa frågan som om den bara kunde lösas med högre avgifter. Jaha, kommunerna ska också betala. Allt för att staten själv ska slippa stå för fiolerna. Statens resurser ska väl missbrukas till jobbskatteavdrag istället eller läggas på hög som en del av överskottsmålet i statsfinanserna. -Nej, förslaget kommer inte alls bara att omfatta höginkomstfamiljer. Ett exempel som gavs i TV4 är att en familj där båda föräldrarna tjänar 20 000 kommer att få betala 200 kr mer per månad. Det ska multipliceras med antalet barn i barnomsorgen antar jag. Hur kommer detta att påverka familjer som redan har en ojämställd syn på vems ansvar barnen är?

20:10, 30 June 2013

Miranda: Tack, Yasmine, menar du att cis är en person som en könsidentitet som överensstämmer med vederbörandes biologiska kön? Ska det vara i motsats till enbart transsexuell eller står det även i motsats till transvestit? Man förstår ju att trans betyder överskridande (från ett kön till ett annat) men varför heter det cis? Är det en förkortning eller vad betyder själva ordet? Varför är det just detta begrepp som står för motsatsen till trans?

20:11, 30 June 2013

Yasmine El Rafie: Hej Miranda. "Cis" är inget begrepp jag hittat på eller säger bu eller bä till. Det förekom i den här rapporteringen för att folk använt det i sina kommentarer till Göäran Hägglunds tal på twitter och därför drog jag in dem här. Du undrade vad uttrycket kom ifrån och jag gav dig en länk till Wikipedia.

20:15, 30 June 2013

Yasmine El Rafie: Okej allihop, då stänger vi liverapporteringen för idag - vi hörs imorgon igen. Lyssna i appen eller på http://bit.ly/SRAlmedalen.

20:17, 30 June 2013

Nedan finns vår chatt och direktrapportering från 30 juni arkiverad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".