Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Radioshow på morgonen i P4 Uppland Sveriges Radio. Nyheter, aktuella gäster och samtalsämnen.
P4 Morgon 17 februari

Sportlovsmat och vintermatsäck

Publicerat torsdag 17 februari 2011 kl 07.30
1 av 3
Årets första vårtecken. Foto: Christina Jansson.
Hamburgare med getost. Foto: Christina Jansson.
2 av 3
Hamburgare med getost. Foto: Christina Jansson.
Lax med palsternacksmos. Foto: Christina Jansson.
3 av 3
Lax med palsternacksmos. Foto: Christina Jansson.

Nu närmar sig sportlovet med stormsteg och Christina tipsar om enkla och goda sportlovsrätter.

Vem som helst blir pigg och pulkasugen av en hemgjord hamburgare med getost, sallad med gröna bönor eller lax och rotfrukter.

Fredag: Varm pastasallad


4 portioner pasta

1 burk kokta bönor

1 burk (lätt) crème frâiche

1 paket fetaost

4-5 msk röd pesto

färsk bladpersilja

salt och svartpeppar

Koka pasta. Skölj bönorna ordentligt. När pastan är färdigkokt, rör ner

crème frâiche och röd pesto. Smula ner fetaost över den varma pastan.

Servera med bönor och grovhackad persilja. Smaka av med svartpeppar och ev

lite salt.

Lördag: Hamburgare med getost


400 g nötfärs

1 ägg

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

ca 150 g getost

0,5 rödlök

1 tomat

hamburgerbröd, alt

annat gott bröd

Blanda färs med ägg, salt och svartpeppar. Forma 4 st hamburgare och stek på

medelhög-hög värme i ca 5 min. Vänd hamburgarna och lägg på en skiva getost

på varje. Stek dem färdiga, dvs ungefär ytterligare 5 min. Servera

tillsammans med tunt skivad rödlök och tomat tillsammans med bröd, och/eller

ugnsrostade rotfrukter.

Ugnsrostade rotfrukter: skär ett gäng morötter och

potatisar i lika stora bitar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla

över lite olja och salt. Ugnsrosta i 225 grader i ca 25 min. Smula över

flingsalt och rosmarin när rotfrukterna kommer ut ur ugnen.

Söndag: Lax med palsternacksmos


125 g färsk laxfilé per portion

200 g potatis

200 g palsternacka

5 dl mjölk

1 citron

salt och svartpeppar

Lägg fisken i en ugnsform. Pressa över lite citronsaft, salta och peppra.

Ugnsbaka fisken i 150 grader i ca 15 min. Skala och koka rotfrukterna i

mjölk. Stöt rotfrukterna i hälften av mjölken, späd med mer för lösare mos.

Tillsätt rivet skal från en citron. Smaka av med saft från citronen, salt

och svartpeppar. Servera med sallad och citronklyftor.

Fem snabba tips:

1. Vintergrilla i foliepaket (kryddstarka korvar, paprika och zucchini)

2. Lyxa till den varma chokladen med malen ingefära och stött kardemumma

3. Fyll ett pitabröd med god-röra-1 (tonfisk, gul curry, äpple och crème

frâiche)

4. Lyxmellis, dela en avokado i skidbacken och plocka fram god-röra-2 (rökt

lax, dill, crème frâiche, citron)

5. Gulasch (sportlovssoppa nr 1) i termos!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".