Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Radioshow på morgonen i P4 Uppland Sveriges Radio. Nyheter, aktuella gäster och samtalsämnen.

Mat för gutter och piger

Publicerat torsdag 24 februari 2011 kl 05.42
1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4

Christina, vår egen matinspiratör, lagar idag mat med anledning av skid-VM i Holmenkollen. Det bjuds bland annat på korvstroganoff med thaistil och varma mackor att äta framför soffan. Perspektivet är alltså inte att åka skidor själv utan att titta på TV när andra gör det. En enorm njutning!

Veckans helgmeny

Fredag: Skaldjurspasta 4 portioner

400 g pasta

200 g räkor

170 g kräftstjärtar

1 purjolök

2 vitlöksklyftor

1 msk olja

0,5 röd chili

400 g passerade tomater

2 tomater

1,5 dl grädde

1 citron

salt och svartpeppar

oregano

vitt vin (alt vatten och 3 msk vitvinsvinäger)

Koka pasta. Marinera räkorna och kräftstjärtarna i vitt vin alternativt i

vatten och vitvinsvinäger. Finhacka vitlök och chili, strimla purjolöken och

fräs i olja. Tillsätt hackade tomater och passerade tomater. Rör ner saft

från en halv citron, salt, peppar och oregano och låt småputtra en god

stund. Tillsätt sedan grädde. Vänd ner pasta, räkor och kräftstjärtar vid

servering.

Lördag: Fish'n'chips, 4 portioner

500 g vit fisk

potatis

rapsolja

salt

Paneras i:

50 g parmesan

1 dl solrosfrön

1 ägg

alt:

1 dl grahamsmjöl

salt och svartpeppar

1 ägg

Sås:

1 dl matyoghurt

rivet citronskal

0,5 msk saft från citron

salt och svartpeppar

Skala poatisen och dela i klyftor. Vänd runt i en skvätt rapsolja, salta.

Ugnsrosta på en plåt i 225 g i 40-50, eller tills potatisen fått fin färg.

Vänd fisk som delats i mindre bitar i uppvispat ägg och därefter i valfri

panering. Stek på medelvärme i smör eller rapsolja, några min på varje sida,

tills fisken är genomstekt. Servera i foliepaket tillsammans med potatis,

grönsaker och sås.

 

Söndag: Thaistroganoff, 4 portioner

400 g falukorv

0,5 gul lök

0.5 rödlök

0,5 röd chili

1 msk röd currypasta

0,5 burk kokosmjölk

1 morot

1 dl majs

ris

Strimla korven och stek tillsammans med currypasta, lök som delats i båtar,

morot i stavar och finstrimlad chilin. Tillsätt kokosmjölken och majsen, låt

puttra en stund. Smaka av med salt och peppar. Servera med ris.

Fem snabba tips:

1) Plockmat i miniformat; fiskburgare

2) Fuskpizza på tortillabröd

3) Ugnsrostade kikärtor som snacks

4) Pickipicki (tärnat äpple, som äts med tandpetare)

5) Tajma medaljhoppen och bjud in till brakbrunch i helgen, fira med

våffelfrossa

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".