Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Radioshow på morgonen i P4 Uppland Sveriges Radio. Nyheter, aktuella gäster och samtalsämnen.

Värmande mat i vinterkylan

Publicerat torsdag 3 mars 2011 kl 02.00
1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4

Vintern har hållit sitt grepp om Uppland bra länge nu. Oavsett om man väljer att spendera tiden ute i skidspåren eller om man håller sig inomhus så kan mat som värmer vara på sin plats! Christina levererar mars månads första helgmeny där fokus ligger på kryddor och hetta.

Starka kryddor, mycket färg och en klassisk soppa är några tips för de som fryser och vill värma sig genom maten. Räkor, en klassisk con carne och så en smak av Indien är det som präglar veckans helgmeny.

Veckans helgmeny

Fredag: Räk- och kokosmjölksoppa

0,5 gul lök
1 röd chili
1 msk rapsolja
2 burkar krossade tomater
1 burk kokosmjök
1 st grönsaksbuljongtärning
0,5 citron
600 g räkor med skal
2 portioner kokt pasta
ev. salt och svartpeppar

Skala räkor. Hacka löken fint och stek den mjuk i lite olja. Tillsätt finhackad röd chili (utan frön). Häll över krossade tomater och kokosmjölk samt en buljongtärning och saft från citronen. Låt småputtra i ungefär 10 min, lägg i den kokta pastan mot slutet av tiden. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera soppan pyntad med räkor.

Lördag: Chicken Tikka Masala

600 g kycklingfilé (eller kycklingben)
1 msk rapsolja
en rejäl bit färsk ingefära
3-4 st vitlöksklyftor
1 röd chilifrukt
1 msk gurkmeja
2 msk garam masala
1 dl yoghurt
1 citron
en burk krossade tomater
en burk kokosmjölk
salt och peppar

Finhacka ingefära, chili (utan kärnor) och vitlök. Blanda detta med garam masala, gurkmeja, yoghurt samt saft från en citron. Dela kycklingfilén i mindre bitar och marinera kycklingen i marinaden (så länge som du har tålamod). Stek därefter kycklingen i olja en stekpanna. Tillsätt krossade tomater och kokosmjölk. Låt småkoka tills kycklingen är genomkokt, häll i såsen/marinaden så att den får koka med några minuter på slutet. Smaka av med salt och peppar. Servera med ris och pynta maten med finhackad chilifrukt och en klick yoghurt.

Söndag: Chili con Carne

600 g nötkött, grytbitar
1 msk olja
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
0,5 paprika
2 chilifrukter
6 dl passerade tomater
1 köttbuljongtärning
400 g stora vita bönor
400 g kidneybönor
400 g svarta bönor
salt och svartpeppar

Bryn grytbitarna tills de får fin färg i 1 msk olja. Tillsätt sedan rödlök som delats i båtar, fint skivad vitlök och finhackad chili. När löken blivit mjuk, tillsätt passerade tomater, buljong och paprika delad i mindre bitar. Låt grytan koka i 1 timme. Tillsätt bönorna mot slutet av tiden. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera med en klick tjockyoghurt och ris eller ett gott bröd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".