Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Radioshow på morgonen i P4 Uppland Sveriges Radio. Nyheter, aktuella gäster och samtalsämnen.

Fänkål - mycket mer än snapskrydda

Publicerat onsdag 9 mars 2011 kl 23.00
1 av 3
2 av 3
3 av 3

P4 Morgons matinispiratör Christina diggar fänkål och det syns sannerligen i torsdagens mathalvtimme. Hon levererar som vanligt helgmeny och så fem snabba tips-allt med fänkål inblandat. Såklart berättar hon varför hon tycker så mycket om fröväxten med smak av lakrits och så tillagar hon sås i studion som vi med våra smutsiga fingrar kommer att smaka av.

Helgmeny

Fredag: Risotto med fänkål, skogs-champinjoner och salamichips

4 dl risottoris
2 msk rapsolja
0,5 gul lök
1 dl vitt vin
1 l grönsaksbuljong
2 st (små) fänkål
en bit parmesanost
ett gäng skogschampinjoner
god salami
färsk timjan

Koka upp 1 liter grönsaksbuljong i en separat kanstrull. Finhacka löken och fräs den mjuk i rapsolja i en vid kastrull eller djup stekpanna. Skölj, ansa och hacka fänkålen. Tillsätt fänkål och ris till löken. Låt fräsa tills riset är glansigt. Tillsätt 1 dl vitt vin och låt det koka in i riset. Späd därefter med lite buljong i taget medans risotton småputtrar på låg värme, ungefär 1-2 dl buljong åt gången, som får koka in vartefter. Rör om försiktigt mellan spädningarna. Under tiden: stek salamiskivorna i en het stekpanna, en liten stund på varje sida. De ska få färg och bli knapriga. Stek även svampen vid sidan om. Dra risotton från värmen när riset är kokt men med en liten kärna kvar (det går åt ungefär 8-10 dl grönsaksbuljong). Risotton ska vara krämig, hellre lite för lös än för tjock och grötig. Vänd ner generörst med färsk timjan och riven parmesanost. Toppa risotton med stekt svamp och salamichips.

Lördag: Laxgryta med nudlar

300-400 g laxfilé
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1-2 chilifrukter
2-3 tsk rödcurrypasta
0,5 zucchini
1 paprika
1 rejäl bit ingefära
1 burk kokosmjölk
2 dl vatten
1 lime
salt och svartpeppar
nudlar

Fräs lök delad i båtar tillsammans med grovhackad paprika och zucchini i olja och currypasta. Tillsätt riven ingefära, skivad vitlök och finhackad chili, låt fräsa lite till. Tillsätt kokosmjölken, vatten och smaka av med salt, peppar och ev mer currypasta. Pressa i saft från lime. Låt småkoka en stund, mot lägg i tärnad fisk mot slutet. Serveras med kokta nudlar.

Söndag: Caesarsallad

2 huvuden romansallad
1 paket bacon
3 st kycklingfiléer
ett gäng körbärstomater
brödkrutonger
lite grovriven parmesanonst

Dressing:

2 dl rapsolja
1 äggula
0,5 msk dijonsenap
2 sardellfiléer
1 vitlöksklyfta
0,5 citron
1 msk vatten
0,5 msk vitvinsvinäger
0,5 krm salt
0,5 krm svartpeppar

Stek kycklingfiléer hela i lite olja, på medelhög- hög värme, tills de har fått en fin yta. Salta och peppra. Färdigstek sedan filéerna i ugn i 180 grader i cirka 20 minuter (innertemperatur 70 grader). Kontrollera att de är färdigstekta. Mixa alla ingredienser till dressingen utom oljan, tillsätt sedan olja försiktigt under fortsatt mixning. Blanda grovhackad romansallad med dressingen, halverade körbärstomater och skivad kycklingfilé. Toppa med knaperstek bacon, grovriven parmesan och brötkrutonger (rosta i en torr stekpanna).

Fem snabba tips-fänkål

1) Ugnsgratinerad fänkål (förkokt, lite smör, parmesan, 225 grader)
2) Fänkål som pizzatopping
3) Tunt skivad i sallad (tex en sallad med varmrökt lax och potatis)
4) Ugnsbakade foliepaket med fisk, fänkål, tomater och citron
5) Baka kryddigt knäcke med mortlade fänkålsfrön, anis och kummin

Recept fänkålssås:

0,5 gul lök
1 fänkål
5 dl vatten
1 buljongtärning
1 dl creme fraiche
1 msk smör
salt, peppar

Finhacka löken och fräs den mjuk i smör i en kastrull. Ansa fänkål och dela i mindre bitar, tillsätt fänkålen till löken. Låt fräsa ytterligare litegrann och tillsätt därefter vatten och buljong. Låt koka ordentligt tills fänkålen är mjuk. Mixa såsen slät. Ställ tillbaka kastrullen på plattan, vispa ner creme fraiche och värm såsen.
Smaka av med en nypa salt och lite peppar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".