Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Radioshow på morgonen i P4 Uppland Sveriges Radio. Nyheter, aktuella gäster och samtalsämnen.
p4 morgon 14 april 2011

Säg det med en sallad

Publicerat torsdag 14 april 2011 kl 06.50
1 av 3
Fisk med ratatouille. Foto: Christina Jansson
2 av 3
Bönsallad med halloumi. Foto: Christina Jansson
3 av 3
Lammfärsspett med tabouleh. Foto: Christina Jansson

Det ska bli fint väder till helgen. Christina Jansson lagar libanesisk tabouleh och tipsar om hur du piffar upp din sallad. Du får även recept till helgens meny, som bland annat innehåller lammfärsspett och fisk.

fem snabba salladstips:

1) Rosta nötter och frön att pynta salladen med
2) Sommarsallad att längta efter: grilla halloumiskivor och nektarinklyftor,
blanda med couscous och olika sorters gröna blad
3) Ugnsrosta rotfrukter och bjud på en varm sallad
4) Linser och bönor ger en matig salladsbas
5) Salladsdressing på mormors vis: klipp rejält med örter i ett glas, rör ner olja, lite ättika, en nypa socker resp salt. Blanda med grönsallad vid servering

       

helgmeny, fredag: Halloumi med bönsallad

2 burkar färdigkokta bönor, t ex kidney- och svarta bönor
1 röd lök
1 paprika
2 tomater
2 msk rapsolja
2 msk äppelcidervinäger
0,5 tsk dijonsenap
2 krm salt
2 krm svartpeppar
2 paket halloumi

Skölj bönorna och låt rinna av. Finhacka lök, paprika och tomater. Blanda
dressing och rör ner i en bunke tillsammans med bönor och det finhackade.

Låt gärna dra en stund innan servering. Skär halloumin i tjocka skivor och grilla eller stek på hög värme någon minut på varje sida, tills halloumin får färg. Servera halloumin med bönsallad och ris.

          

           

Lammfärsspett med tabouleh

Lammfärs:
450 g lammfärs
2-3 klyftor vitlök
0,5 tsk salt
0,5 tsk spiskummin
1 krm svartpeppar
finhackad färsk bladpersilja

Tabouleh:
2 dl bulgur
3 tomater
1 gul paprika
saft från en halv citron
rejält med bladpersilja
1 msk olivolja
salt och svartpeppar

Yoghurtsås:
2 dl naturell yoghurt
1 vitlöksklyfta
svartpeppar

Koka 2 dl bulgur enligt anvisning på paketet och låt den därefter svalna.
Finhacka tomater, paprika och bladpersilja. Rör samman alla ingredienser och smaka av med olivolja, pressad citronsaft, salt och peppar. Låt stå och dra i kylskåp till servering, rör om ibland. Blanda samman lammfärssmeten och forma åtta avlånga rullar som träs på spett. Grilla eller stek i lite olja. Servera spetten med tabouleh och yoghurtsås.

          

          

Fisk med ratatouille

1 gul lök
1 röd lök
1-2 msk rapsolja
2 vitlöksklyftor
2 paprikor
2 tomater
1 aubergine
0,5 zucchini
0,5 tsk salt
färsk timjan
2 krm svartpeppar
1 burk hela körsbärstomater
600 g vit fisk

Skala löken och skär i båtar. Fräs löken mjuk i olja. Tillsätt tunt skivad vitlök, tärnad paprika, aubergine, zucchini och tomater. Krydda med salt och peppar, låt fräsa 5 min. Häll över burken med hela tomater och finhackad färsk timjan. Låt småputtra i ytterligare ca 5 min. Häll över ratatouillen i en ugnsfast form. Dela fisken i portionsstora bitar och lägg i formen. Strö över lite salt och vitpeppar. Grädda i 225 grader i ungefär en kvart, eller tills fisken är färdig. Servera rätten som den är, eller till potatis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".