Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Radioshow på morgonen i P4 Uppland Sveriges Radio. Nyheter, aktuella gäster och samtalsämnen.

Påsken firas in med solgult och lamm

Publicerat torsdag 21 april 2011 kl 09.46
1 av 3
Grönsakstårta och lamm. Foto: Christina Jansson.
2 av 3
Vacker silltallrik med brynt smör. Foto: Christina Jansson.
3 av 3
Saffransrisotto. Foto: Christina Jansson.

Skärtorsdagen går i gult och ägg. Christinas meny inför helgen blir lamm, en solgul risotto och ett vackert matjessillfat. Varför inte avsluta med den gula citronmarrängtårtan?

Christinas fem snabba tips på temat ägg:

1) Skånsk äggakaka med rökt sidfläsk och lingon

2) Hackade ägg i fiskgratängen

3) Finskt äggsmör (hårtkokta hackade ägg, smör och keso)

4) Servera chokladmousse i äggskal

5) Påskgul citronpaj med maräng

Helgmenyn går också den i vårens tecken.


Fredag: Påskgul saffransrisotto med fisk, räkor och sparris

0,5 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 msk smör

1 msk olivolja

2,5 dl risottoris

1,5 dl vitt vin

0,5 g saffran

ung 7-8 dl grönsaksbuljong

2 dl riven parmesan

salt, peppar

1 knippa grön sparris

400 g räkor med skal

300 g vit fisk

rapsolja att steka i

en rejäl näve persilja

Skala räkorna. Låt ris, finhackad lök och vitlök fräsa några minuter på svag värme i smör och olja, rör om ordentligt. Höll över vin och tillsätt saffran och låt vinet koka in. Tillsätt hälften av buljongen och låt koka på svag värme under omrörning. Häll på lite buljong i taget tills risotton är krämig, riset ska vara mjukt men med en liten kärna. Rör ner ost och smaka av med salt och peppar. Dela sparrisen i bitar och koka i lättsaltat vatten i ett par minuter. Dela fisken i mindre bitar och stek i lite olja, krydda med salt och peppar. Servera risotton med fisk, sparris och skalade räkor.

Pynta med hackad persilja.


Lördag: Lammstek med grönsakstårta

2 msk olivolja

2,5 dl grovrivna palsternackor (1-2 st)

7 dl grovriven zucchini (1 st)

2,5 dl grovrivna morötter (1-2 st)

1 finhackad gul lök

2 burkar kesella

2 msk maizena

2 dl riven parmesan

5 ägg

1 dl hackade färska örter

2 msk pressad citron

2 finhackade vitlöksklyftor

2 tsk salt

2 krm svartpeppar

Fräs grönsakerna mjuka i olja, ca 5 min. Rör ihop kesella, maizena, parmesan och ägg. Rör ned finhackade färska örter (ex persilja eller timjan) och smaksätt med pressad citronsaft, vitlök, salt och peppar. Blanda med grönsakerna och häll i en smord form (24-26 cm i diameter). Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 50-60 min. Tårtan ska få färg och stanna även i mitten. Låt svalna och servera ljummen. Serveras förslagsvis till lammstek.

Lammstek: 1,5 kg benfri lammstek. Blanda olivolja med hackade vitlöksklyftor, honung, salt och peppar. Gnid in lammsteken med marinaden. Ugnsstek i 140 grader till en innertemperatur på ca 60 grader (tar ung 1,5 h). Slå in i folie och låt ligga i 20-30 min.


Söndag: Matjesfat med brynt smör

Koka potatis och ägg (hårdkokt). Låt matjesfiléer rinna av. Hacka potatis,

ägg och dela matjesfiléer. Finhacka gul lök eller rödlök, klipp gräslök

fint. Skiva rädisor. Varva på ett stort fat. Ringla över brynt smör vid

servering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".