Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Radioshow på morgonen i P4 Uppland Sveriges Radio. Nyheter, aktuella gäster och samtalsämnen.
P4 Morgon

Smarrig grillpremiär med salsa

Publicerat torsdag 5 maj 2011 kl 05.22
1 av 4
Fredagsmiddag. Foto: Christina Jansson.
2 av 4
Foto: Christina Jansson.
3 av 4
Foto: Christina Jansson.
4 av 4
Foto: Christina Jansson.

Den riktigt hugade kan redan nu ge sig ut och grilla. Man kan ju alltid äta upp maten inomhus om temperaturen är väl låg. Christina bjuder på inspirerande grilltips och en grillorienterad helgmeny.



Nudlar med jordnötsdressing, biff och krispiga grönsaker

400 g biff

2 msk rapsolja

en näve sesamfrön

250 g äggnudlar

1 knippe sparris

1 knippe rädisor

1 paket sockerärtor

jordnötsdressing:

3 msk jordnötssmör

4 msk kokande vatten

1 lime (saft)

1 msk soja

Strimla köttet och stek i olja tillsammans med sesamfrön. Koka äggnudlarna. Rör ihop jordnötsdressingen. Ansa sparrisen och låt sparris och sockerärtor koka i en minut. Blanda nudlarna med jordnötsdressingen. Servera nudlarna med biff och grönsaker. Servera med lime och skivade rädisor


Lördag: Grillad kyckling med mangosalsa

900 kycklingfilé (el kycklinglårfilé)

4 tortillabröd

sallad

mangosalsa:

1 mogen mango

0,5 liten rödlök

1 tomat

1 lime

0,5 röd chili

svartpeppar

färsk koriander

Krydda kycklingfiléerna med salt och peppar, grilla eller stek i olja. Gör

mangosalsan såhär: skär ett kryss i tomaten och lägg ner i kokande vatten. Dra av skalet och gröp ur innanmätet. Finhacka tomatköttet. Blanda med finhackad mango, finhackad rödlök, finhackad chili och rivet skal och saft från lime. Rör ner hackad koriander efter behag, toppa med nymalen svartpeppar. Servera kycklingen i bröd med grönsaker och generöst med mangosalsa.


Söndag: Carls canelloni med kräftstjärtar och ostsås

färska lasangeplattor

1 burk kräftstjärtar i lag

200 g färskost

1 liten gul lök

2 msk finhackad dill

salt och svartpeppar

bechamelsås:

50 g smör

0,5 dl vetemjöl

4-5 dl mjölk

0,5 tsk salt

1 krm svartpeppar

Stek löken och blanda av avrunnna kräftstjärtar, färskost och dill. Smaka av med salt och peppar. Fördela sedan fyllningen på lasagneplattorna och rulla ihop. Fyllningen räcker till 8 canneloni (mättar ca 3 personer beroende på grad av hunger). Gör bechamelsåsen såhär: smält smör och bryn tillsammans med mjöl tills det får färg. Vispa sedan ner mjölken i omgångar. Smaka av med salt och peppar och låt koka i 5 minuter. Häll lite bechamelsås i botten av en form, lägg i canellonin och täck med resen av såsen. Grädda i 200 grader i 20-30 min. Servera med en rejäl sallad.


Tips på tillbehör till grillat:

1) Basilikaolja (mixa färsk basilika, olja, vitlök, lite salt). Att ringla

över grillad kyckling, eller vända färskpotatis i

2) Grilla färskpotatis (förkoka, trä på spett, pensla med olja)

3) Använd färska rosmarinkvistar som grillspett

4) Lägg quesadillas (tortillabröd med fyllning mellan) på grillen i väntan

på maten

5) Grilla frukt (nektarin, ananas), till maten eller till efterrätt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".