Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Radioshow på morgonen i P4 Uppland Sveriges Radio. Nyheter, aktuella gäster och samtalsämnen.
P4 morgon 20 oktober 2011

Christina är kusin vitamin

Publicerat torsdag 20 oktober 2011 kl 06.25
1 av 4
Christinas vitamininjektion. foto: Christina Jansson
Lax i ugn. Foto: Christina Jansson
2 av 4
Lax i ugn. Foto: Christina Jansson
Carls höstwok. Foto: Christina Jansson
3 av 4
Carls höstwok. Foto: Christina Jansson
Örtbiffar med berberis. Foto: Christina Jansson
4 av 4
Örtbiffar med berberis. Foto: Christina Jansson

Att det är förkylningstider kan inte ha undgått någon som har lyssnat på P4 Morgon de senaste veckorna. Christina tycker att det är dags för en dunderkur med vitaminer. Havtorn är veckans ingrediens.

Vitaminsmoothie
0,5 banan
1 mango
1 dl bär el råsaft havtorn
1 dl tjockyoghurt
1 tsk kokosolja
mixa

Vitamindrink
1 dl råsaft havtorn
saft från 2 apelsiner
1 näve fryst spenat
färska myntablad
mixa

     

    

      

fredag: Faridés örtbiffar med berberis

       

Hacka ett litet paket valnötter eller kör i mixer, tillsätt ett litet paket fryst spenat. Finhacka dill (motsvarande 1 kruka), samma mängd koriander och minst dubbelt så mycket bladpersilja. Vänd ner detta i

valnöts- och spenathacket tillsammans med 0,5-1 finstrimlad purjolök och en näve torkade berberis. Smaka av med salt och svartpeppar. Rör ner 1-2 ägg och någon msk vetemjöl till formbar konsistens. Forma

10-12 biffar och stek på medelhög värme i lite olja, ca 3 min på varje sida. Servera biffarna med exempelvis granatäpple, bulgur smaksatt med pressad citron och yoghurtsås (tjockyoghurt, rivet citronskal och pressad vitlök).

     

            

      

lördag: Carls höstwok

    

400 g kycklinglårfilé
1 gul lök
1 rödlök
0,5 purjolök
2 palsternackor
2 morötter
2 äpplen
1/4 vitkålshuvud
1 msk curry
1 tsk salt
svartpeppar

Skär kycklingen i mindre bitar och stek i olja på hög värme några minuter. Dela löken i båtar, dela palsternacka och morot i kuber och klyfta äpple. Fräs löken i olja och curry, tillsätt palsternacka och moroten och sedan äpple. När grönsakerna börjar bli klara, lägg ner vitkål och kyckling och stek någon minut. Servara med ris eller något annat (gulle)gryn.

     

      

    

söndag: Lax i ugn med rotfrukter och havtornssås

       

potatis
morot
palsternacka
rotselleri
kålrot
rapsolja
salt och peppar
laxfilé (150 g per person)

sås:
2 dl creme fraiche
0,5 dl råsaft från havtorn
0,5 tsk honung
0,5 pressad vitlöksklyfta
1 krm salt
0,5 krm svartpeppar

Skala och dela rotfrukter. Ringla över olja, toppa med salt och peppar. Ugnsbaka i 225 grader i ca 20 min. Sätt in laxen (dela i portionsstora bitar, salta och peppra) tillsammans med rotfrukterna de sista 13 minuterna. Gör såsen såhär: värm creme fraiche tillsammans med råsaft i en kastrull på svag värme. Smaka av med honung, vitlök, salt och peppar. Servera fisken med rotfrukter och sås. Pynta med några frysta havtorn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".