Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Radioshow på morgonen i P4 Uppland Sveriges Radio. Nyheter, aktuella gäster och samtalsämnen.
p4 morgon 27 oktober 2011

Efterrätt på mindre än 15 minuter

Publicerat torsdag 27 oktober 2011 kl 06.04
1 av 4
Västerbottenpaj. Foto: Christina Jansson
Den som väntar på något vill inte vänta för länge. Den här äppeldesserten fixar du på mindre än en kvart. Foto: Christina Jansson
2 av 4
Den som väntar på något vill inte vänta för länge. Den här äppeldesserten fixar du på mindre än en kvart. Foto: Christina Jansson
Stekt abborre med dillsås. Foto: Christina Jansson
3 av 4
Stekt abborre med dillsås. Foto: Christina Jansson
Köttgryta. Foto: Christina Jansson
4 av 4
Köttgryta. Foto: Christina Jansson

När man blir sugen på något riktigt gott får det gärna gå fort. Christina ger tips om efterrätter som du slänger ihop på mindre än en kvart.

Helgmeny:
Fre Västerbottenpaj med kantareller
Lör Stekt abborre med dillsås
Sön Köttgryta med svagdricka

      

      

Västerbottenpaj med kantareller

125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten
fyllning:
150 g västerbottenost
3 ägg
2 dl grädde
1 krm salt
1 krm svartpeppar
0,5 liter färska kantareller

Knåda ihop ingredienserna till pajdegen och låt den vila kallt en
timme i kylskåp. Tryck ut degen i en form (24 cm i diameter), nagga
och förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 225 grader ca 10 min. Stek
kantarellerna och lägg i det förgräddade pajskalet. Riv osten. Vispa
upp ägg tillsammans med grädde, rör ner osten. Smaka av med salt och
peppar. Häll fyllningen över svampen och grädda i 200 grader ca 20
min, tills pajen stannat. Servera pajen ljummen eller kall.

     

        

Stekt abborre med dillsås

600 g abborrfilé
grovt rågmjöl
salt och vitpeppar
sås:
1,5 dl grädde
1,5 dl mjölk
massor med färsk dill
en nypa salt
potatis

Lägg rågmjöl på en tallrik och blanda med en knapp tsk salt och lite
vitpeppar. Vänd abborrfilérna i rågmjölet och stek filérna i smör
någon minut på varje sida. När fisken är stekt, häll grädde och mjölk
i stekpannan och klipp ner mycket dill. Smaka av med salt och peppar.
Servera med kokt potatis.

   

     

Köttgryta och ris

800 g grytstek (oxytterlår el liknande)
1 gul lök
1 röd lök
2 msk smör el rapsolja
salt och svartpeppar
2,5 dl vatten
2,5 dl svagdricka
1 lagerblad
8 kryddpepparkorn
rotfrukter (morot, rotselleri, palsternacka)

Dela köttet i grytbitar. Bryn några minuter på hög värme i smör i en
gryta, salta och peppra. Tillsätt löken och fräs någon minut till.
Häll över svagdricka och vatten, tillsätt lagerblad och
kryddpepparkorn. Låt småkoka länge, minst 1 timme, gärna 2. Smaka av
med salt och peppar. Dela rotfrukter i mindre bitar och lägg i sista
kvarten eller tills de är mjuka. Servera med ris eller potatis.

       

      

Efterrätt

Rosta grovhackade hasselnötter, chashewnötter och lite havregryn i en
torr stekpanna. Klyfta eller skiva äpplen. Stek äpplena mjuka
tillsammans med 1 msk smör, ett par nypor råsocker och ev 1 msk
calvados (ung 5 min). Pudra med kanel. Rör under tiden ihop
tjockyoghurt och grovstött kardemumma, smaka av med lite honung eller
florsocker. Servera de stekta äpplena med kardemummayoghurten och
toppa med nötströsslet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".