Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Radioshow på morgonen i P4 Uppland Sveriges Radio. Nyheter, aktuella gäster och samtalsämnen.
Torsdag 3 november

Pumpa läns!

Publicerat torsdag 3 november 2011 kl 05.22
1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4

Den här veckan gick vi in i november månad och det betyder ju pumpa-time! Christina brassar på polentamarinerad getost med pumpapuré i studion och Christer utlovar temamusik. Visste ni förresten att pumpan tillhör gurkväxter. Jajamen.

Helgmeny:

Fredag: Polentapanerad getost, pumpapuré och smörfrästa grönsaker

200 g getost på rulle
1 uppvispat ägg
polenta
0,5 butternut squash
1 vitlöksklyfta
1 msk saft från citron
1 rödlök
1 liten zucchini
3 nävar skogschampinjoner
125 g frysta sojabönor
50 g smör
färska el frysta örtkryddor (basilika, timjan, persilja) salt och svartpeppar

Skala butternut squashen och dela i små kuber. Koka i lättsaltat vatten tills squashen är mjuk, känn med en potatissticka (tar ca 10 min). Häll av vattnet. Mixa squashen slät, pressa i en vitlöksklyfta.

Smaka av med salt, svartpeppar och 1 msk sagt från citron. Dela getosten i 1,5-2 cm tjocka skivor. Vänd i uppvispat ägg och därefter i polenta. Stek i smör på medelvärme, någon minut på varje sida. Dela svampen i kvartar. Skala och dela rödlöken i båtar. Dela zucchinin på längden, gröp ur innanmätet och dela zucchinin i båtar. Stek lök och zucchini i smör i 4.5 min, vänd sedan ner svamp, bönor och örter.

Smaka av med salt och svartpeppar, fräs någon minut till.

Lördag: Hel kyckling i ugn fylld med äpple och katrinplommon, ugnsrostad pumpa

Hel kyckling i ugn fylld med katrinplommon och äpple, ugnsrostad pumpa
1 hel färsk kyckling
2 äpplen
12 katrinplommon
100 g smör
rivet skal från en citron
1 vitlöksklyfta
1 butternut squash alt
(motsvarande mängd annan pumpa)
olja
sesamfrön
salt och svartpeppar

Skölj kycklingen och torka av den försiktigt med hushållspapper. Rör ihop rumsvarmt smör med rivet citronskal och vitlök. Stick in fingrarna försiktigt under skinnet, tryck in kryddsmör under och utanpå skinnet. Dela äpplen i klyftor och fyll kycklingen med äpplen och katrinplommon (även citronen kan halveras och stoppas in i kycklingen. Stoppa även in några katrinplommon under skinnet på kycklingen. Salta och peppra. Tillaga kycklingen i en ugnsform i 200 g i ca 80 min (mitt i ugnen). Kycklingen ska ha en innertemperatur på 80 grader. Skala och dela pumpan/squashen i stora bitar. Ringla över olja, sesamfrön och generöst med flingsalt. Rosta pumpan i ugnen tillsammans med kycklingen de sista 15-20 min.

Söndag: Pumpasoppa med smak av Indien


1 stor butternut squash
1 stor lök
2 klyftor vitlök
1 msk hackad färsk ingefära
1 tsk gurkmeja
1 tsk curry
0,5 l kyckling- eller grönsaksbuljong
1 burk kokosmjölk
2 msk hackad färsk timjan
salt och vitpeppar

Dela squashen/pumpan i mindre bitar, gröp ur kärnorna och pensla ytan med olivolja. Rosta i ugn i 200 grader i 20 minuter eller tills den är mjuk nog att gröpa ur köttet. Låt pumpan svalna. Hacka löken och bryn i någon matsked buljong tills löken är genomskinlig. Tillsätt hackad vitlök samt ingefära och bryn i ytterligare någon minut. Tillsätt gurkmeja och curry, rör om ordentligt. Lägg därefter i squashen och tillsätt resten av buljongen. Låt koka upp och sänk sedan till låg värme, låt sjuda tills squashen är helt mjuk. Mixa soppan slät pch blanda därefter i kokosmjölken. Tillsätt timjan och smaka av med salt och peppar. Servera soppan med ett gott bröd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".