Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Radioshow på morgonen i P4 Uppland Sveriges Radio. Nyheter, aktuella gäster och samtalsämnen.
p4 morgon 10 november 2011

Snacka om snacks

Publicerat torsdag 10 november 2011 kl 05.11
1 av 3
Kycklingburgare med mangosås. Foto: Christina Jansson
2 av 3
Rosa laxgryta. Foto: Christina Jansson
3 av 3
Pappas köttfärslimpa. Foto: Christina Jansson

Christina kommer till studion med en påse nötter och en stekpanna. En liten stund senare har vi helgens godaste snacks. Perfekt före helgens godaste meny.

fredag: Rosa laxgryta
lördag: Kycklingburgrae med mangosås
söndag: Pappas köttfärslimpa

Rosa laxgryta
400 g lax
1 rödlök
1 selleri
3 små morötter
1 röd chili
1 palsternacka
1 tsk socker
1 tsk vinäger
1 burk krossade tomater
3 dl grädde
tillbehör: gryn el bröd

Skär löken i båtar, dela selleri och palsternacka i mindre bitar, dela morötterna i stavar och finhacka chili. Fräs grönsakerna några minuter i lite olja. Tillsätt krossade tomater, socker och vinäger. Låt det småkoka i ungefär 20 minuter eller tills grönsakerna börjar bli mjuka. Tillsätta grädden och koka upp. Dela fisken i mindre bitar och tillsätt, låt koka några minuter. Servera med gryn eller bröd.

     

     
Kycklingburgare med mangosås

400 g kycklingfärs
0,5 dl grädde
1 tumme färsk ingefära
0,5 röd chili
en näve färsk koriander
salt, svartpeppar
1,5 dl tjockyoghurt
4 msk mango chutney

Riv ingefära och finhacka chili och koriander. Blanda alla ingredienser och stek ca 5 minuter på varje sida, kontrollera att biffarna är genomstekta. Servera med grönsaker, mangosås (yoghurt och mango chutney) och hamburgerbröd (recept nedan).

     

Hamburgerbröd

0,5 pkt jäst
6 dl vatten
12 dl vetemjöl
1 msk flingsalt

Lös upp jästen i ljummet vatten och blanda ner mjöl och salt. Knåda tills allt har blandats. Låt degen jäsa 2 timmar. Stjälp sedan ut degen och skär degen i brödbitar, doppa snittytan i sesamfrön och havssalt. Jäs ytterligare 30 minuter. Grädda 10-12 minuter i 250 grader.

        

         

Pappans köttfärslimpa (med parmaskinka och mozzarella)

900 g köttfärs
10 skivor parmaskinka
125 g mozzarella
salt och svartpeppar
4 msk tomatpuré
knäckebröd eller skorpsmulor
1 dl mjölk
1 ägg

Mortla knäckebröd och blanda med mjölk, låt svälla en liten stund. Rör ner ägg, tomatpuré och köttfärs. Krydda med salt och vitpeppar. Lägg en rejäl bit plastfolie på bordet och bre ut köttfärssmeten i en rektangel. Täck köttfärsen med parmaskinka och smula över mozzarellaosten. Rulla ihop köttfärslimpan med hjälp av plastfolien. Tryck ihop kanterna så inte fyllningen rinner ut i ugnen. Lyft över på en plåt eller till en ugnsform och pensla köttfärslimpan med lite soya. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ungefär en timme. Servera med ugnsrostad potatis, rödlök och purjolök. Dela i mindre bitar och grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ungefär 40 minuter.

   

Fem snabba snackstips

1. rostade kikärter
2. västerbottenchips - hårt tunnbröd med västerbottenost i ugn
3. knäckebröd doppat i smält choklad med flingsalt på
4. snackspaprika med riven halloumiost i ugnen
5. quesadillas

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".