Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Radioshow på morgonen i P4 Uppland Sveriges Radio. Nyheter, aktuella gäster och samtalsämnen.
p4 morgon uppland

Christina formtoppar äggen

Uppdaterat torsdag 5 april 2012 kl 06.55
Publicerat torsdag 5 april 2012 kl 06.55
1 av 4
Matjesfat med brynt smör. Foto: Christina Jansson
Inkokt lax med skarpsås. Foto: Christina Jansson
2 av 4
Inkokt lax med skarpsås. Foto: Christina Jansson
Ägg med tapenade. Foto: Christina Jansson
3 av 4
Ägg med tapenade. Foto: Christina Jansson
Lammsadel med potatisgratäng. Foto: Christina Jansson
4 av 4
Lammsadel med potatisgratäng. Foto: Christina Jansson

Påsken är räddad. Christina kommer till studion utklädd till kyckling med ett helt påskägg fullt av goda och snabba recept inför helgen. Bland annat två goda såser:

Dillpesto
3/4 dl skållad sötmandel
3/4 dl rapsolja
1 kruka dill
1 krm salt
knappt 0,5 dl riven hårdost
1 tsk pressad citron
Mixa

Tapenade
150 g goda oliver utan kärnor
0,25 dl rapsolja
0,5 vitlöksklyfta
2 sardellfiléer
Mixa

Helgmeny:

Matjesfat med brynt smör
Koka potatis och ägg (hårdkokt). Låt matjesfiléer rinna av. Hacka potatis, ägg och dela matjesfiléer. Finhacka gul lök eller rödlök, klipp gräslök fint. Skiva rädisor. Varva på ett stort fat. Ringla över brynt smör vid servering.

Inkokt lax med skarpsås

600 g laxfilé
1,5 dl vatten
3 tsk ättika
2 tsk salt
6 vitpepparkorn
1 lagerblad
1 rejäl knippe dill
1 msk pressad citron
1 gul lök

Koka upp lagen, dvs samtliga ingredienser utom laxen (löken delas i klyftor, dillen klipps i grovt med stjälkar) i en vid kastrull. Dela laxen i portionsstora bitar, ta bort skinnet. Låt fisken sjuda i 10-12 min. Lyft upp försiktigt med en hålslev. Servera med kokt potatis och skarpsås.

Farmors skarpsås
1 kokt äggula
1 rå äggula
1,5 dl vispad grädde
1 tsk senap
en knapp msk vinäger
1 krm salt
1 krm vitpeppar
2 msk finklippt dill

Rör ihop äggulorna. Rör ner senap, vinäger, salt och peppar. Vänd ner grädden och därefter finklippt dill.

Lammsadel med potatisgratäng
1 kg lammsadel
1 kvist rosmarin
0,5 dl rpas- eller olivolja
1 vitlöksklyfta

Mixa rosmarin, olja och vitlök till en marinad. Ansa sadeln från fettkappa och senor. Skär två sitt, ett på varsin sida om ryggbenet. Marinera sadeln och stek i ugn i 175 grader i 20 min eller tills innertemperaturen är 45 grader. Låt saden sedan vila 10-15 min i ugnsfolie. Servera med potatisgratäng.

Potatisgratäng
3 dl grädde
3 dl mjölk
1 kg skivad potatis
1 skivad gul lök
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1-2 dl riven ost

Koka potatisen på låg värme i mjölk, grädde och salt. Smaka av med salt och svartpapper. När potatisen nästan är klar, varva potatis och lök i en ugnsform. Häll över gräddmjölken och toppa med riven ost. Gratinera i 200 grader tills osten har fått fin färg, ca 10-15 min.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".