Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Radioshow på morgonen i P4 Uppland Sveriges Radio. Nyheter, aktuella gäster och samtalsämnen.
P4 Morgon Uppland

Christina bakar tynnre bröd och brer på tjockt med färskost

Uppdaterat torsdag 12 april 2012 kl 07.38
Publicerat torsdag 12 april 2012 kl 07.38
1 av 4
Christinas tunnbröd. Foto: Christina Jansson
2 av 4
Citron- och getostpasta. Foto: Christina Jansson
3 av 4
Köttfärsgratäng med polentatäcke. Foto: Christina Jansson
4 av 4
Revbensspjäll med ugnspotatis och mangosalsa. Foto: Christina Jansson.

Tunnbröd i stekpanna
2,5 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
0,5 tsk bakpulver
3 nypor hjorthornssalt
0,5 tsk salt
25 g smält smör
1,5 dl filmjölk
1 msk brödsirap
1 tsk hel anis
1 tsk hel fänkålsfrö

Mortla anis och fänkål. Blada de torra ingredienserna i en bunke. Rör ner filmjölk, smält smör och sirap till en slät deg. Låt stå kallt i kylskåp en kvart. Kavla ut 5-6 tunna bröd, picka med gaffel och stek i torr panna, en till ett par minuter per sida. Serveras nygräddade.

Färskost med kvarg som bas
Häll en burk kvarg (10%) i ett kaffefilter och låt rinna av i kylskåp under natt. Servera naturell, eller smaksätt exempelvis rivet citronskal, vitlök och finklippt persilja.

HELGMENY:

Citron- och getostpasta
400 g pasta
1 paket matlagningsgrädde
skal från en citron, saft från en halv
1 rejäl näve solroskärnor
2 rejäla nävar färsk bladpersilja
2 vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
1 krm svartpeppar
200 g getost

Koka pastan. Rosta solroskärnorna i en torr, het panna tills de börjar få färg. Skiva vitlök och stek den i olja. Tillsätt grädden och låt småputtra. Smaka av med svartpeppar, grovklippt persilja, citronskal och saft från en halv citron. Vänd ner pastan. Servera på tallrik toppad med smulad getost och ja, rostade solroskärnor.

Köttfärsgratäng med polentatäcke

500 g nötfärs
1 msk rapsolja
1 röd chili
1 gul lök
1 paprika
1 vitlöksklyfta
700 g passerade tomater
1 tsk timjan
1-2 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
2 dl fryst majs
3,5 dl polenta
1 l vatten
1 tsk salt
1 dl riven ost

Grovhacka lök och paprika. Finhacka vitlök och en hel chili. Fräs lök, vitlök och chili mjuk i olja i en stekpanna. Bryn köttfärsen. Tillsätt passerade tomater och låt puttra ihop, tillsätt paprika och majs. Smaka av med kryddor. Koka upp vatten och salt. Rör ner polentan och låt stå och dra 5-10 min under lock. Häll upp köttfärsröra i en ugnsform och bred över polentan. Toppa med riven ost. Gratinera i 200 grader i 20-25 min.

Revbensspjäll med ugnspotatis och mangosalsa
2 kg revbensspjäll
Marinad:
0,5 dl olja
0,25 dl äppelcidervinäger
1 pressad vitlöksklyfta
3 msk flytande honung
3 msk sojasås
saft från 0,5 lime

Rör ihop ingredienserna till en marinad, gnid in revbenen och låt stå. Stek i 175 grader i ungefär 60 minuter, ös över marinad efter halva tiden. Servera med ugnspotatis och mangosalsa.

Mangosalsa
4 st tomater
0,5-1 mango
1 st chili
1 kruka koriander
saft från 0,5 lime

en nypa svartpeppar

Tärna tomater och mango i mindre bitar, finhacka en urkärnad chili och koriander. Blanda och pressa över limesaft.

Ugnspotatis
1 kg potatis
olja
flingsalt

Skala potatis, dela till stavar. Lägg i långpanna, ringla över lite olja och salt. Rör runt potatisen. Stek tillsammans med revbenen i 30-40 min.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".