Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Radioshow på morgonen i P4 Uppland Sveriges Radio. Nyheter, aktuella gäster och samtalsämnen.
P4 Morgon Uppland

Christinas många mangorecept

Uppdaterat torsdag 19 april 2012 kl 07.30
Publicerat torsdag 19 april 2012 kl 07.30
1 av 4
Christinas Mangochutney. Foto: Christina Jansson
Grillad ciabatta med räkor, avokado och mangosalsa. Foto: Christina Jansson
2 av 4
Grillad ciabatta med räkor, avokado och mangosalsa. Foto: Christina Jansson
Kyckling med curryrisotto och mango chutney. Foto: Christina Jansson.
3 av 4
Kyckling med curryrisotto och mango chutney. Foto: Christina Jansson.
Pulled pork i pitabröd. Foto: Christina Jansson.
4 av 4
Pulled pork i pitabröd. Foto: Christina Jansson.

Mango chutney

2 mogna mango
0,5 röd finhackad röd chili
1 tumme färsk finhackad ingefära
2 tsk vitvinsvinäger
3/4 dl fint råsocker
0,5 tsk gul curry
1 nypa cayenne- eller chilipeppar
1 nypa salt

Skala och tärna mangon. Lägg i en kastrull tillsammans med resterande ingredienser. Låt småputtra och koka ihop i 20 min. Rör om ibland, tillsätt några matskedar vatten om det behövs. Förvaras i kylskåp.

HELGMENY

Grillad ciabatta med räkor, avokado och mangosalsa

4 ciabatta
4 msk rapsolja
2 mogna mango
1 liten rödlök
2 tomater
1 lime
1 näve färsk koriander
1 röd chili
800 g räkor med skal
3 mogna avokado

Dela mango och tomat i centimeterstora kuber. Finhacka chili, rödlök och koriander. Blanda i en skål tillsammans med limesaft. Låt stå.

Skala räkorna.  Dela ciabattan och ringla olja över snittytorna. Stek på medelhög värme tills bröden får en rostad yta med fin färg. Mosa avokado med en gaffel på respektive underdel av bröden. Skeda över mangosalsan och toppa med räkor.

Kyckling med curryrisotto och mango chutney

4 kycklingfiléer
0,5 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
1 msk olivolja
2,5 dl risottoris
1,5 dl vitt vin
1-2 tsk gul curry
ung 7-8 dl grönsaksbuljong
2 dl riven parmesan
salt, peppar

Salta och peppra varsin kycklingfilé. Bryn på bägge sidor i ett par msk olja eller smör i en stekpanna. Flytta över kycklingen till en ugnsform och låt kycklingen bli färdig i ugnen i 250 grader. Det tar ungefär 30 minuter. Skär i kycklingen för att se att den är färdig rakt igenom, eller använd en stektermometer (innertemperatur 70 grader). Risotton: låt ris, curry, finhackad lök och vitlök fräsa några minuter på svag värme i smör och olja, rör om ordentligt. Höll över vin och låt vinet koka in. Tillsätt hälften av buljongen och låt koka på svag värme under omrörning. Häll på lite buljong i taget tills risotton är krämig, riset ska vara mjukt men med en liten kärna. Rör ner ost och smaka av med salt, peppar och mer curry om det behövs.
Servera risotton med kyckling och mango chutney.

Pulled pork i pitabröd

ung 1,3 kg fläskarré
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 dl barbequesås
2 msk chipotlepasta
0,5 dl vatten

Skala och skiva lök och vitlök. Lägg köttet i en gryta och toppa med lök och vitlök. Bred över barbequesås och chipotlepasta. Sätt på lock och stoppa in i ugnen i 125 grader i ca 4,5 h. Titta till ibland, späd med vatten om det skulle behövas. Köttet är färdigt när det går att dra i sär med en gaffel. Dra i sär köttet i mindre bitar, blanda med såsen och smaka av med mer chipotlepasta och spiskummin/malen koriander om det behövs. Serveras i pitabröd med surkål, mango salsa, guacamole och aioli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".