Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Radioshow på morgonen i P4 Uppland Sveriges Radio. Nyheter, aktuella gäster och samtalsämnen.
p4 morgon uppland

FOI: "Väst inte villiga att lägga in de resurser som krävs för att besegra talibanerna"

Uppdaterat fredag 20 april 2012 kl 00.00
Publicerat fredag 20 april 2012 kl 09.45
Säkerhetsanalytiker: "Farhågan är att väst ska glömma Afghanistan"
(6:13 min)
Uppsalabon Erika Holmquist som är säkerhetsanalytiker på Totalförsvarets forskninginstitut (FOI) är orolig över hur det kommer gå när de utländska styrkorna lämnar Afghanistan. Foto: Klara Klintbo Skilje/SR

130 000 utländska soldater är på plats i Afghanistan. Samtidigt som talibanerna har inlett sin våroffensiv  uttrycker land efter land i den internationella ISAF-styrkan att de vill lämna landet innan det planerade uttåget 2014.

Erika Holmquist som är Uppsalabo och säkerhetspolitisk analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) har tillsammans med sina kollegor skrivit en debattartikel (DN 18/4) med rubriken: "Ska väst återigen lämna Afghanistan vind för våg?"

Det är svårt för gemene man att få grepp om situationen i Afghanistan. Ena dagen får man höra att kvinnor får tillgång till utbildning i allt högra grad och att de afghanska säkerhetsstyrkorna kommer att kunna ta över efter att väst givit sig av. Andra gånger verkar läget hopplöst. Talibanerna förklarade nyligen att de nu har inlett sin våroffensiv och är starkare än någonsin.

Hur går kriget egentligen?
–  Det man kan säga är att USA har uppnått sitt mål vilket var att besegra AL-Qaida, så de tvekar inte om att lämna landet 2014. Det andra vi kan se är att talibanerna helt enkelt inte har besegrats, säger Erika Holmquist.

Vad menar ni med att väst riskerar att "återigen lämna Afghanistan vind för våg"?
– Det har hänt tidigare att när väst har lämnat landet har de tappat intresset för Afghanistan, och då har det blivit inbördeskrig strax efteråt. Så farhågan är att väst ska glömma Afghanistan.

Erika Holmquist och hennes kollegor på FOI menar att ISAF-länderna måste ha en plan för hur de ska fortsätta att stötta utvecklingen i Afghanistan när ISAF lämnar landet.
– Vårt huvudbudskap till våra politiker är att de måste börja fundera på hur vi ska fortsätta att stödja Afghanistan i den kommande fredsprocessen. Och inte bara trupperna utan hela landet. Så att landet ska kunna hålla sig på en fredlig väg.

Enligt Erika Holmquist kommer de afghanska säkerhetstyrkorna få svårt att klara sig på egen hand när den internationella insatsen tar slut.
-- En armé är väldigt dyr. Den afghanska statsbudgeten består till väldigt stor del av bistånd så Afghanistan kan inte försörja en armé själva. Världsbanken har beräknat att Afghanistan kommer att behöva ungefär sju miljarder dollar per år de närmsta tio åren för att gå runt så att om väst inte stödjer Afghanistan med pengar så kommer det inte att finnas någon armé och följaktligen ingen säkerhet.

Är slutsatsen som NATO drar att det inte går att vinna kriget, eller har den internationella styrkorna inte råd att vinna kriget?
– Det är både och. Man skulle säkert kunna besegra talibanerna men det skulle krävas betydligt mer tid och pengar för att göra det och inget land som är med i ISAF-styrkan har signalerat att de vill att lägga ner mer resurser. Därför måste man förhandla med talibanerna så att de får ta del av makten och lägger ner sina vapen, säger Erika Holmquist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".