Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Radioshow på morgonen i P4 Uppland Sveriges Radio. Nyheter, aktuella gäster och samtalsämnen.
P4 Morgon Uppland

Christina bjuder på Valborgsmeny

Uppdaterat torsdag 26 april 2012 kl 07.30
Publicerat torsdag 26 april 2012 kl 07.30
1 av 3
Grön ärtsoppa med bubbel. Foto: Christina Jansson
Grillad flankstek med basilikaolja och rostad potatissallad. Foto: Christina Jansson
2 av 3
Grillad flankstek med basilikaolja och rostad potatissallad. Foto: Christina Jansson
Efterrätten Gino. Foto: Christina Jansson
3 av 3
Efterrätten Gino. Foto: Christina Jansson

Idag har vår matinspiratör Christina skippat att leverera en helgmeny utan har istället koncentrerat sig på att skapa en Valborgsmeny som man till och med kan ha med sig på ett utomhusfirande.

FÖRRÄTT:
Grön ärtsoppa med bubbel
1 schalottenlök
1 msk rapsolja
1 dl mousserande vin i soppan +1 dl att toppa med
6,5 dl vatten
1 dl grädde
1 grönsaksbuljongtärning
500 g frysta små gröna ärtor
salt och vitpeppar

Tips: servera med surdegsbröd som rostas i lite olja på het värme, rädisor och finklippt gräslök

Finhacka löken och fräs mjuk (utan att ta färg) i oljan  en kastrull.

Tillsätt bubblet och låt koka in. Tillsätt buljong, vatten och grädde, låt koka upp. Tillsätt ärtor och låt koka upp igen. Mixa soppan slät.

Smaka av med salt och peppar. När soppan serveras, sprinkla över lite bubbel i respektive soppskål.

HUVUDRÄTT:
Grillad flankstek med basilikaolja och rostad potatissallad
900 g färskpotatis
0,5 dl rapsolja
1 msk flingsalt
blandade färsk örter (ex.vis rosmarin, dill, basilka, gräslök)
1 knippe rädisor
svartpeppar
700 g flankstek
2 msk olja
salt och svartpeppar

Basilikaolja:
2 krukor basilika
5 msk olja
0,4 vitlöksklyfta
1 nypa salt
1 nypa svartpeppar
skal från 1 citron

Tvätta potatisen. Halvera störra potatisar och låt de små vara hela.

Blanda med olja och salt i en ugnsform. Rosta i mitten av ugnen i 250 grader i ca 30 min. När potatisen är klar, låt stå under folie medan köttet tillagas. Salta och peppra köttet. Stek 1 min på varje sida i olja i en het stekpanna. Ställ in i ugnen i 150 grader till en innertemperatur på 58-60 grader. Låt köttet vila inlindat i ugnsfolie medan potatissalladen plockas ihop. Blanda potatisen med en liten extra skvätt olja, klipp ner färska örter fint samt skivade rädisor och svartpeppar. Mixa ingredienserna till basilkaoljan. Servera köttet skivat med basilikaolja över och potatissalladen till.

EFTERRÄTT:
Gino
Halvera jordgubbar och dela banan och kiwi i lika stora bitar. Lägg frukterna i en ugnsform och strö över (rikligt med) grovriven vit choklad. Sätt in formen i ugnen på 225 grader, tills chokladen smält och fått lite lätt färg. Servera tillsammans med en skopa vaniljglass, eller precis som den är. På grillen? Packa in frukt och riven choklad i portionsstora paket med ugns- och grillfolie.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".