Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Radioshow på morgonen i P4 Uppland Sveriges Radio. Nyheter, aktuella gäster och samtalsämnen.
p4 morgon uppland

Arbetsforskare: "Fackföreningarna har egentligen inte tappat i styrka"

Uppdaterat onsdag 2 maj 2012 kl 11.00
Publicerat onsdag 2 maj 2012 kl 11.00
Arbetsforskare Christer Thörnqvist: "Fackföreningarna är fortfarande det starkaste man har"
(8:27 min)
Vänsterpartiet samlar sig för demonstrationen i Uppsala den 1 maj. Foto: Kina Pohjanen / P4 Uppland

I går var det helgdag för den internationella arbetarrörelsen och de stora demonstrationstågen runtom i landet visade upp en till synes livskraftig rörelse. Samtidigt har det inom arbetarrörelsens heligaste -fackförbunden - skett ett tydligt medlemsras. P4 Morgon ringde upp Christer Thörnqvist, docent i arbetsvetenskap vid Linköpings univetsitet, för att höra hur fackföreningarna egentligen mår.

Arbetarrörelsen i Sverige har anor tillbaka till åtminstone 1850-talet, då arbetarna började organisera tidigare spontana hungerupplopp till strejker och därmed började agera som en autonom grupp. Arbetarrörelsen kom snart att delas i en facklig och en politisk del - LO och Socialdemokratiska arbetareparti. Tillsammans med den konsumentkooperativa rörelsen i arbetarrörelsen, utgör de det som kallats för arbetarrörelsens "tre ben". Men i dag har COOP svårt ekonomiskt och gick med förlust i fjol, socialdemokraterna har missat två val och har haft problem med valet av partiledare. Dessutom har andelen som är med i fackföreningarna blivit allt lägre.

Enligt Christer Thörnqvist kan de höjda a-kasseavgifterna och fackföreningsavgifterna förklara en del av medlemsraset men han säger att det framförallt är en lång internationell trend som har pågått sedan tidigt 80-tal. Trenden finns i alla industrialiserade länder och den största anledningen till raset är är att arbetsmarknaden inte ser likadan ut längre. Tidigare var det många som var anslutna till facket på stora arbetsplatser inom industrin, men i dag arbetar många på mindre arbetsplatser och det är betydligt svårare för anställda och fackföreningar att nå varandra.

Christer Thörnqvist tror emellertid att arbetsgivarna tar fackförbunden på lika stort allvar trots medlemsraset. Han berättar att det för bara något år sedan kom en utredning från Dublinstitutet där man kunde se att även om fackföreningarna har tappat medlemmar så har de egentligen inte tappat i styrka. De har samma möjligheter att nå dit de vill i förhandlingarna och samma tyngd när politiska beslut ska fattas.

Sjuksköterskeuppropet om högre löner som startades på Facebook nyligen har fått vissa att ifrågasätta om de traditionella fackförbunden verkligen behövs i dag. Men Christer Thörnqvist menar att om man ska nå en överenskommelse måste man i de flesta fall ändå gå via vanliga fackföreningar för att nå ett avtal. Han säger att det i exemplet med de nyutbildade sjuksköterskorna ställs oerhört höga krav på solidaritet.
--  Det räcker ju att någon av dem börjar dribbla lite: "Ja, men jag kan tänka mig lite lägre i lön" så faller initiativet. Och så behöver man ju några faktiska människor, inte bara en Facebookgrupp, som kan hålla i förhandlingarna. Fackföreningarna är fortfarande det starkaste man har, säger Christer Thörnqvist.

Kommer fackförbunden att finnas kvar i framtiden?
– Ja finnas kvar kommer det att göra, det är svårt att ersätta dem med något annat. Men fackförbunden möter väldigt många nya utmaningar. Förr var fackföreningarna nationella och nu i och med att arbetsmarknaden har blivit mer global så skulle de kunna gå under som samhällskraft om de inte klarar att möta den här globala utmaningen. Men det här jobbar den internationella fackförbundsrörelsen mycket med, avslutar Christer Thörnqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".