Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Radioshow på morgonen i P4 Uppland Sveriges Radio. Nyheter, aktuella gäster och samtalsämnen.
P4 Morgon Uppland

Christina lagar ogräsmat

Publicerat torsdag 3 maj 2012 kl 07.30
1 av 4
Ogräsblinier. Foto: Christina Jansson
2 av 4
Nässelrisotto med nässelpesto. Foto: Christina Jansson
3 av 4
Paliz persiska köttfärspasta. Foto: Christina Jansson
4 av 4
Stekt kyckling med basilikaolja och örtpotatis. Foto: Christina Jansson

Ogräsblinier
15 g färsk jäst
4 dl mjölk
1,5 dl bovetemjöl
1,5 dl vetemjöl
2 ägg
2 msk smör
0,5 tsk salt
1 liter ogräsblad (nässlor, kirskål och liknande)

Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm fingervarmt.

Smula jästen i en bunke och häll över vätskan, rör ut jästen. Vispa ner, mjöl, ägg och salt. Låt svälla under lock/tallrik i rumstemperatur i ungefär en timme. Under tiden, grovhacka bladen och förväll i en kastrull. Rör ner i smeten. Grädda blinierna och servera förslagsvis med finhackad rödlök, finklippt gräslök, löjrom och gräddfil.

HELGMENY

Nässelrisotto med nässelpesto och rivet citronskal

4 dl risottoris
1-2 dl vitt vin
1 liter grönsaksbuljong
1 liten gul lök
2 msk rapsolja
2 liter nässlor, späda blad
salt, svartpeppar
en liten bit västbottenost
nässelpesto (se nedan)
skal från en citron
1 liter ogräs (kirskål och nässlor)

Koka upp 1 liter grönsaksbuljong i en separat kanstrull. Finhacka löken och fräs den mjuk i 2 msk rapsolja i en vid kastrull eller djup stekpanna. Skölj nässlorna och hacka grovt. Förväll i en separat stekpanna. Tillsätt riset till löken och låt fräsa tills riset är glansigt. Tillsätt vitt vin och låt det koka in i riset. Späd därefter med lite buljong i taget medan risotton småputtrar på låg värme, ungefär 1-2 dl buljong åt gången som får koka in vartefter. Rör om försiktigt mellan spädningarna. Dra risotton från värmen när riset är kokt men med en liten kärna kvar i riset. Det går åt ungefär 9-10 dl grönsaksbuljong. Risotton ska vara krämig, hellre lite för lös än tjock och grötig. Vänd ner de förvällda nässlorna och riven västerbottenost. Toppa risotton med lite hyvlad ost, nässelpesto och rivet citronskal.

Nässelpesto
4-5 dl nässlor, späda blad
3/4 dl rapsolja
0,5 dl solroskärnor el sötmandel
0,5 vitlöksklyfta
en liten bit Västerbottenost
en nypa salt

Förväll nässlorna. Mixa samtliga ingredienser, späd med mer olja om det behövs.

Paliz persiska köttfärspasta

4 port spaghetti
500 g nötfärs
1 gul lök
2 msk rapsolja
1,5 tsk salt
knappt 0,5 tsk svartpeppar
1 tsk malen kanel
0,5 gurkmeja
0,5 tsk cayennepeppar
5 msk tomatpuré
1-2 potatisar
2 msk olja

Koka pastan, häll av vattnet när pastan nästan är färdigkokt. Finhacka lök och fräs mjuk i olja. Ta av löken. Bryn köttfärsen, tillsätt kryddor och tomatpuré. Rör ner löken, låt koka ihop 5-10 min. Under skala och skiva potatisen i knappt 0,5 cm tjocka skivor. I botten på

pastakastrullen: tillsätt 2 msk olja och fördela ut ett lager skivad potatis. Varva pasta och köttfärs ovanpå potatisen, rör om så att de blandas med varandra. Låt stå under lock (som lindats in i kökshanduk) på svag värme i 15-20 min.

Stekt kyckling med basilikaolja och örtpotatis

600 g kycklingfilé
1 bunt grön sparris
1 gul paprika
1 röd lök
2 msk olja
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

Basilikaolja:
2 krukor basilika
5 msk olja
0,4 vitlöksklyfta
1 nypa salt
1 nypa svartpeppar
skal från 1 citron

Potatis
2 kg färskpotatis
0,5 dl rapsolja
1 msk flingsalt
svartpeppar
torkad timjan
0,5 dl finklippta färska örter (dill, gräslök, basilika el liknande)

Dela potatisen och låt de små vara hela. Blanda med olja och salt i en ugnsform. Sätt in i mitten till övre delen av ugnen i 250 grader i ca

30 min. Dela kycklingen i mindre bitar. Genomstek på medelvärme i någon matsked olja, salta och peppra. Dela löken i båtar och paprika i mindre bitar. Stek med sista minuterna tillsammans med kycklingen.

Mixa ingredienserna till basilikaoljan. Koka sparrisen någon minut i lättsaltat vatten. När potatisen fått fin färg, klipp ner färska örter och rör runt. Toppa med svartpeppar och smulad torkad timjan. Servera kycklingen toppad med basilikaolja tillsammans med sparris och ugnspotatisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".