Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Radioshow på morgonen i P4 Uppland Sveriges Radio. Nyheter, aktuella gäster och samtalsämnen.
p4 morgon uppland

Tomater pressas på vitamininnehåll

Uppdaterat tisdag 8 maj 2012 kl 12.25
Publicerat tisdag 8 maj 2012 kl 12.25
Jakten på vitaminerna: Tomaternas analysfärd genom Livsmedelsverket
(8:12 min)
1 av 4
Eventuella vitaminer ska sugas ut ur de soltorkade tomaterna på Livsmedelsverket i Uppsala. Foto: Klara Klintbo Skilje/SR
2 av 4
Det som finns kvar av grönsaker som genomgått näringsanalys på Livsmedelsverket i Uppsala. Foto: Klara Klintbo Skilje/SR
3 av 4
Livsmedelsverket Monica Pearson har handlat tomater i hela Uppsala. 26 olika sorter blev det. Foto: Klara Klintbo Skilje/SR
4 av 4
Kemisten Hanna Sara Strandler har hand om c-vitaminanalysen av tomater på Livsmedelsverket. Foto: Klara Klintbo Skilje/SR

På 1600-talet anlände en av våra i dag mest folkkära grönsaker till Norden: Tomaten. Men det dröjde innan den hamnade på var familjs matbord eftersom många under 1700- och 1800-talen trodde att den var giftig. Vid det här laget har emellertid de flesta av oss tagit denna röda saftiga grönsak till vår hjärtan.

Men hur är det egentligen ställt med vitamininnehållet i denna på matbordet så ofta förekommande ingrediens? Och hur jobbar de som hjälper oss att ta reda på det? Det ska vi få veta nu när vi får följa med ett gäng tomater på en analysresa genom Livsmedelsverket i Uppsala:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".