Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Radioshow på morgonen i P4 Uppland Sveriges Radio. Nyheter, aktuella gäster och samtalsämnen.
p4 morgon uppland

Örtskola med Laleh

Uppdaterat torsdag 26 juli 2012 kl 09.32
Publicerat torsdag 26 juli 2012 kl 09.32
Laleh Maghonaki: "Jag kan inte leva utan kryddor"
(10 min)
Laleh råder alla att ha en egen liten kryddrabatt hemma. Foto: Klara Klintbo Skilje/SR

När det är används som bäst kan de ta maten till en annan dimension. När de är som sämst kan de sänka den totalt. Kryddor! Många är dåliga på kryddor och kör mest på gamla rutiner så P4 Morgon har bjudit in kryddälskaren och kocken Laleh Maghonaki för en kryddkurs.

Tips på örtfulla rätter

Kryddigt ris med örter

4 personer

Laga aldrig ris i för liten kastrull, den måste rymma minst 3 liter.

2 l vatten

4 dl basmatiris

1,5 dl örter, dill, persilja och koriander

1 tsk curry

2 tsk salt

3 msk olja

3 msk vatten

1—2 dl cornflakes

Gör så här:

1. Koka upp vattnet.

2. Lägg riset i det kokande vattnet tillsammans med kryddor, örter och salt.

3. Låt koka i 5–8 minuter och häll sedan bort vattnet.

4. Häll olja och vatten i en teflonkastrull.

5. Lägg i cornflakes så att det täcker botten.

6. Häll det avrunna riset i kastrullen och låt ångkoka på medelvärme i cirka 20–25 minuter.

7. Vänd sedan upp riset på ett stort fat.

8. Cornflakesen blir till en gyllengul skorpa ovanpå riset.

9. Blanda lite av riset med saffran och garnera med vacker form.

Tunnbröd med basilika

4 personer

1 tunnbröd

1 msk mjukost eller en bit fetaost

Ca 2 msk hackad persilja, gräslök, basilika och mynta

1 msk valnötter

1 rädisa

Ev. blad från en salladslök

Gör så här:

1. Bred osten på brödet.

2. Lägg på örter och nötter, rulla ihop och garnera med strimlade rädisor.

3. Knyt gärna ett blad från en salladslök runt brödet.

Lalehs örtmarinad

En marinad som är lika god till fisk som fågel.

50 gr hackad persilja

50 gr hackad gräslök

50 gr hackad koriander

3 vitlöksklyftor

2 msk granatäppelpuré

0,5 dl valnöter

1/2—1 tsk salt

1/2 tsk röd peppar

1/2 tsk grillkrydda

Gör så här:

1. Blanda alla ingredienserna till marinaden.

2. Lägg i magen på fisken eller i kycklingfiléer.

3. Grädda ca 20–25 minuter i ugnen eller grilla på grillen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".