Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett program om vetenskap och miljö.
Kossornas planet 11 oktober

Friktionsforskare halkar på bananskal

Publicerat fredag 10 oktober 2014 kl 14.00
Vi testar vilken frukt som är halast apropå årets IgNobelpris
(6:22 min)
Halaste matvaran var... ja vilken? Och vad spelar det för roll för protesforskaren Maria Pettersson? Foto: Lena Nordlund/SR.

I år gick skämtpriset IgNobel bland annat till japanska forskare som studerat friktionen när man halkar på bananskal. Maria Pettersson är friktionsforskare på Ångströms laboratorium, Uppsala universitet. Hon är mest intresserad av friktion hos proteser, och tycker inte att bananstudien är knäpp. Tvärtom, intressant, tycker hon. På hennes labb testar vi vad som är halast: bananskal, vindruvor eller sjögrässallad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".