Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Pausfågeln. Lyssna på fåglar och samtal kring dem.
Bergfink. Foto: Göran Haglund
1 av 3
Bergfink. Foto: Göran Haglund
Lyssna
(0:43 min)
Lyssna
(0:43 min)
Lyssna
(0:43 min)
Bergfink (Fringilla montifringilla)
Publicerat måndag 26 januari 2009 kl 13.49
Ljudklippet är från avsnittet
21 april 2009 kl 12:00
Publicerat måndag 26 januari 2009 kl 13.49
Bergfink. Foto: Göran Haglund
1 av 3
Bergfink. Foto: Göran Haglund

Bergfinken är en utpräglad norrlandsfågel vad beträffar häckningen. Den hör hemma i barrskogen och björkregionen där den är särskilt talrik och man kan uppskatta antalet par i vårt land till ett par miljoner. Vissa snörika vårar kan häckningsområdet förskjutas ner över Bergslagen.

Men under vår- och höststräcken ser man ofta bergfinkar i landets sydligare delar. Då kommer fåglarna i stora flockar som rör sig på ett karaktäristiskt ”rullande” sätt över stubbåkrar och fält. Erik Rosenberg kallade detta beteende för ”bergfinkstraktorn”: sista ledet i flocken flyger med jämna mellanrum upp och tar täten. Sådana flockar besöker också fågelbord.

Om vintern är mild och tillgången på rönnbär god kan bergfinkar stanna långt upp i Mellansverige, men det vanligaste övervintringsområdet är Västeuropa.

Till utseendet påminner bergfinken om sin nära släkting bofinken, men under häckningstiden har hanen svart på huvudet och ryggen och orangefärgat bröst. Andra tider på året liknar hanarna honorna med mer grått i dräkten. Den vita övergumpen är ett bra kännetecken i flykten.

Bergfinkens sång är ett karaktäristiskt läte, som Rosenberg träffande beskrivit som liknande en liten cirkelsåg i verksamhet. Ljudet upprepas med några sekunders mellanrum och när de stora flockarna drar fram på våren kan det bli till en mäktigt brusande kör.

(Fringilla montifringilla)

Relaterat
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".