Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Pausfågeln. Lyssna på fåglar och samtal kring dem.
Trädgårdssångare (Sylvia borin) Foto: Aelwyn
1 av 2
Trädgårdssångare (Sylvia borin) Foto: Aelwyn
Lyssna
(0:49 min)
Trädgårdssångare (Sylvia borin)
Publicerat måndag 26 januari 2009 kl 19.37
Ljudklippet är från avsnittet
21 april 2009 kl 12:00

En bit in i maj, efter lövsprickningen, kommer trädgårdssångaren till oss från tropiska Afrika, där den tillbringat större delen av året. Det svenska namnet ger litet för snäva associationer vad gäller fågelns häckningsmiljö. Några gamla svenska namn på fågeln är väl så träffande: häcksångare, egentlig lövsångare, busksmyg.

Den hör hemma i alla slags lövrika skogar över hela landet. I sådan terräng är det inte alldeles lätt att med ögat upptäcka fågeln, särskilt som den är synnerligen diskret i fråga om färg - en brungrå, slank fågel, något större än lövsångaren, utan några tydliga streck och färgteckningar: det är hela signalementet på trädgårdssångaren.

Desto mer gör den sig bemärkt genom sången, ett flöde av snabba, liksom jollrande toner utan särpräglad melodi, som Erik Rosenberg beskrivit på ett oöverträffbart sätt: ”den har träffande liknats vid en muntert porlande vårbäck, den sätter plötsligt i och dansar hastigt fram i tre, fyra sekunder; den låter konverserande, ett friskt musikaliskt språk med korta, liksom kramade flöjttoner.”

Trädgårdssångaren kan möjligen förväxlas med svarthättan, en nära släkting, men svarthättans sång är ligger djupare i registret, är långsammare och innehåller oftast i frasens slut några klingande, klara flöjttoner. Det latinska namnet är Sylvia borin - sylvia är inte kvinnonamnet utan kommer av det latinska ordet för skog och borin tros komma av latinets bos som betyder oxe!

Hanen anländer litet före honan och sätter genast igång att bygga flera så kallade ”leknästen” här och var, lågt ner i buskar och örter. Ett av dessa blir sedan den permanenta bostaden och härbärgerar en kull med 4-6 ägg. Redan i augusti drar trädgårdssångaren söderut.

(Sylvia borin)

Relaterat
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".