Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Pausfågeln. Lyssna på fåglar och samtal kring dem.
Tornfalk (Falco tinnunculus) Foto: sannse
1 av 2
Tornfalk (Falco tinnunculus) Foto: sannse
Lyssna
(0:44 min)

Tornfalk (Falco tinnunculus)

Publicerat måndag 26 januari 2009 kl 20.20

Det latinska namnet betyder ”klingande som en liten triangel”. Mer träffande är det svenska namnet, som syftar på fågelns vana att ibland placera boet i höga byggnader, förr ofta i kyrktorn. Därför kallades den förr på sina håll ”kyrkofalk”.

Mer drastiska folkliga benämningar har att göra med tornfalkens sätt att jaga, ryttlande, stillastående i luften mot vinden med hängande stjärt. I Ivar Hortlings klassiska bok om svenska fåglars namn återfinner man ”Väderfuckare, väderpulare, väderknullare”.

Vanligaste boplatsen är dock i ett träd, ofta i ett gammalt kråkbo. Tornfalken är stor som en tamduva och träffas oftast i öppen mark med mindre jordbruksområden, i norra Sverige också på kalhyggen. Bytet är sorkar, ödlor, insekter.

Tornfalken hör till de fåglar som drabbades hårt av kvicksilveranvändningen i jordbruket i mitten av 1900-talet. Sedan kvicksilverbetning förbjöds 1966 har beståndet återhämtat sig, även om det inte nått upp till tidigare nivåer. Detta hänger troligen samman med det förändrade jordbrukslandskapet i framför allt södra Sverige.

Svensk Fågelatlas uppskattar att det nu finns ungefär 3 000 häckande par i landet, varav drygt 2 000 i Norrland. Tornfalken övervintrar mest i Västeuropa och Medelhavsområdet varifrån den återvänder i mars-april.

(Falco tinnunculus)

Relaterat

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".