Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Pausfågeln. Lyssna på fåglar och samtal kring dem.
Sävsångare (Acrocephalus schoenobaenus) Foto: Marek Szczepanek
1 av 2
Sävsångare (Acrocephalus schoenobaenus) Foto: Marek Szczepanek
Lyssna
(1:13 min)
Sävsångare (Acrocephalus schoenobaenus)
Publicerat tisdag 27 januari 2009 kl 14.06
Ljudklippet är från avsnittet
21 april 2009 kl 12:00

Ännu sent i juli kan man få höra sävsångaren sjunga, ”en ändlös rad av rullande drillar i olika tonlägen, skärrande löpningar och sågningar, med inskjutna höga visselljud och korta härmningsläten” skriver Erik Rosenberg i Fåglar i Sverige. Om man befinner sig i södra delen av Sverige skall man lyssna vid slättsjöarnas strandvassar. I nordligaste Sverige håller sävsångaren till i videbuskagen.

För bara ett par decennier sedan var de två utbredningsområdena åtskilda, men numera har de förenats i ett band längs norrlandskusten. Sävsångaren kommer från vintervistena i Afrika i månadsskiftet april-maj. Särskilt intensiv är sången första tiden, före ruvningen, då den sjunger nästan hela dygnet. Men när det börjar skymma och tidigt i gryningen är sången mest intensiv.

I södra Sverige finns det viss risk att man förväxlar sången med en annan som också tycker om täta vassar, nämligen rörsångaren. Den sjunger dock tydligt långsammare, en ordlek som är ganska träffande lyder "sävsångaren sjunger rörligt, rörsångaren sjunger sävligt".

Man kan också ha turen att få se den lilla brunaktiga fågeln med gult ögonbrynsstreck då den sjungande klättrar uppför ett vasstrå för att sedan ge sig ut på en liten sångflykt.

Det är inte ovanligt att sävsångaren hinner med två kullar innan det i september är dags att resa till Afrikas tropiker. Flyttvägen går över de stora öknarna och dessas tilltagande storlek kan vara en orsak till att sävsångaren på många håll minskat i antal.

(Acrocephalus schoenobaenus)

Relaterat
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".