Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Pausfågeln. Lyssna på fåglar och samtal kring dem.
Svart rödstjärt (Phoenicurus ochruros) Foto: J.M.Garg
1 av 2
Svart rödstjärt (Phoenicurus ochruros) Foto: J.M.Garg
Lyssna
(0:50 min)
Svart rödstjärt (Phoenicurus ochruros)
Publicerat tisdag 27 januari 2009 kl 16.11
Ljudklippet är från avsnittet
17 december 2010 kl 09:00

Den dallrande brunröda stjärten avslöjar släktskapen med den vanligare rödstjärten. Det är stadsbebyggelse som attraherat den här fågeln. Under de senaste 200 åren har den invandrat från sydväst med en särskilt kraftig expansion under det sena 1900-talet. 1960 uppskattades antalet svenska par till ett femtiotal, numera kan det röra sig om 1 000.

Den svarta rödstjärten finns i olika områden där den bildar så kallade geografiska raser. De svenska fåglarna tillhör den västliga rasen som brukar kallas gibraltariensis. Ursprungligen är den svarta rödstjärten en bergsfågel och ur dess synpunkt är också stadsbebyggelsen, särskilt industriområden och upplag för balkar eller skrot, ett slags bergsbiotop. Boet placeras i någon nisch eller i ett skrymsle. På senare år har en viss spridning till landsbygden kunnat noteras.

Något tidigare på våren än den mer kända släktingen infinner sig den svarta rödstjärten och låter tidigt i gryningen höra sin sång från den högsta punkten i reviret. Erik Rosenberg skriver i Fåglar i Sverige: "Man ser en glimt av svarta rödstjärten ibland, när han som en svart solkatt pilar omkring på flugjakt efter husväggarna…”

Det är i södra Sverige, ungefär upp till Dalsland-Västmanland-Uppland man har störst chans att träffa på den svarta rödstjärten, men fynd har gjorts ända upp i Västerbotten. Vinterkvarteren återfinns i Medelhavsområdet.

(Phoenicurus ochruros)

Relaterat
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".