Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Pausfågeln. Lyssna på fåglar och samtal kring dem.
(0:51 min)
Hämpling (Carduelis cannabina)
Ljudklippet är från avsnittet
3 december 2010 kl 09:00
Publicerat lördag 18 april 2009 kl 15.17
Hämpling. foto: Lars Modin
Hämpling. foto: Lars Modin

Namnet hämpling, som är mycket gammalt, är en avledning av ordet ”hampa” vilket anger att fågeln är fröätare. Den hör till familjen finkar och kommer i mars-april till våra breddgrader efter att ha övervintrat i Västeuropa.

 Hämplinghanen har rött bröst och brun rygg och exponerar sig gärna från någon hög utsiktsplats. Honan är diskretare brungrå. Paret håller mestadels samman även under bobygget, som honan sköter medan hanen ser på. Senare deltar han i ruvning och matning av ungarna och det brukar vara fem i kullen.

Hämplingen vill ha öppna marker med buskar där den bygger sitt bo, gärna i enar. Ofta hinner den med två kullar per säsong. Södra Sveriges hag- och åkermarker, men även unga granplanteringar, är hämplingens hemvist - den finns upp till Uppland och även i varierande omfattning längs Norrlandskusten.

Hämplingarna har en rik repertoar av läten - paret ”småpratar” mycket under sina flyktturer. Hanens sång har lyriskt beskrivits av Erik Rosenberg: ”...den utmärkes av de hastiga, nästan eldigt framförda tongångarna, de långa räckorna av cittrande eller svirrande birrrrr ... och berrrrr ... och de inblandade ljuva locklätena.”

Förr var hämplingen en av de vanligaste burfåglarna som hölls särskilt för ”musikunderhållningens” skull. Gunnar Brusewitz har i en lärd essä i sin bok Fåglalåt bland annat berättat: ”En hämpling som lärt sig vissla samtliga arier ur operan Dido skänktes 1783 till den stackars Marie Antoinette, men detta är också, såvitt jag vet, hämplingens enda framträdande i något världshistoriskt sammanhang”.

Ett par andra hämplingarter uppträder också i vårt land. Gulhämplingen häckar med några få par i Skåne, medan den brunspräckliga Vinterhämplingen, som häckar i Norge, ofta visar sig i Sverige vintertid på platser där det är gott om frörikt ogräs, soptippar, stubbåkrar etc.

(Carduelis cannabina)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".