Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Pausfågeln. Lyssna på fåglar och samtal kring dem.
P2 fågeln
Lyssna
(1:07 min)

Kärrsångare (Acrocephalus palustris)

Publicerat lördag 18 april 2009 kl 15.45

Kärrsångaren hör till de verkliga virtuoserna och låter höra sig under sommarnätterna, då den sjunger nästan oavbrutet. Sången påminner något om mer vanliga släktingar som rörsångare och sävsångare, men består nästan uteslutande av härmningar av andra fåglars läten som flätas ihop i ett flöde där tempot växlar.

Erik Rosenberg berättar i ”Fåglar i Sverige” att han antecknat tjugo härmade arter hos en kärrsångare: lövsångare, bofink, törnsångare, sävsångare, grönfink, stenskvätta, buskskvätta, sädesärla, pilfink, stare, trädgårdssångare, ladusvala, gråsparv, gulsparv, sånglärka, storspov, näktergal, svarthätta, rapphöna och härmsångare. ”Somliga av härmningslätena voro exakt återgivna medan andra voro visserligen tydliga men ’konstnärligt’ behandlade.”

Kärrsångaren fanns länge bara i sydvästra Skåne, dit den invandrat från Danmark, men under senare år har den spritt sig norrut och finns nu upp till Västmanland-Uppland och har observerats ända upp till Västerbotten.

Den håller till på ängsmark med frodig vegetation. Brännässlor tycker den speciellt om och bygger gärna sitt bo i högväxta nässelstånd. Kärrsångaren kommer till vårt land från tropiska Afrika i slutet av maj och flyttar i augusti.

(Acrocephalus palustris)

Relaterat

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".