Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Pausfågeln. Lyssna på fåglar och samtal kring dem.
(0:42 min)
Lappsparv (Calcarius lapponicus)
Ljudklippet är från avsnittet
21 april 2009 kl 12:00
Publicerat lördag 18 april 2009 kl 15.49
P2 fågeln

Fjällhedar från Fulufjället i norra Dalarna till Torne lappmark är lappsparvens hemvist. Längst i norr kan man också finna den på myrmark i skogslandet. Utbredningen är ojämn, på många håll saknas den helt, medan den på andra ställen har täta bestånd, nästan kolonier.

 Totalt beräknar man att det finns ett par hundra tusen par lappsparvar i vårt land. Flyttningen under hösten går i sydostlig riktning till Ryssland och Centralasiens stäpper. I april-maj återvänder lappsparvarna, då ofta i stora flockar.

Hanen uppvaktar honan med ett spel då han reser näbben och burrar upp fjädrarna. Sången framförs ofta under svävande flykt med utspärrade stjärtfjädrar. Boet läggs på marken och fodras invändigt med ripfjädrar. Antalet ägg varierar mellan fyra och sju. Födan under sommaren är insekter - under vinterhalvåret lever lappsparven av frön. Det latinska namnet calcarius betyder ”den sporrförsedde” vilket syftar på den långa bakklon.

(Calcarius lapponicus)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".