Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i industri på Sjöhagsvägen 14 med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.
(Publicerat idag kl 11.22)
P4 Västmanland
Pausfågeln. Lyssna på fåglar och samtal kring dem.

Lundsångare

Publicerat lördag 18 april 2009 kl 15.51
Lundsångare (Phylloscopus trochiloides)
(0:49 min)

Lundsångaren kommer långväga ifrån till våra marker. På vintern finner man den i Indien och Sydostasien. Den häckar i Nordeuropa och i Finland uppskattas antalet årligen till uppåt 5 000 par, men Östersjön är ett hinder som länge hindrat lundsångare från att ta sig in på svenskt territorium.

Lustigt nog var det i Lund som det första fyndet gjordes 1939 av den legendariske ornitologen Gustaf Rudebeck. Den första häckningen konstaterades i Visby 1953. Sedan 1950-talet förekommer lundsångaren årligen i Sverige, dock inte i stort antal. Beståndet uppskattas i svensk Fågelatlas till kanske 100 par.

Lundsångaren har också kallats ”grön lövsångare” och liknar till det yttre denna vår vanligaste fågel. Sången å sin sida liknar snarare gärdsmygens och är lätt att förbise i vårens fågelkörer eftersom lundsångarna kommer ganska sent till vårt land. Det är i östra delarna av landet som chanserna att träffa på lundsångaren är störst. Den tycker om gammal skog med undervegetation - i söder gärna högvuxen lövskog eller i parker, i norr liksom i Finland i fuktig granskog.

(Phylloscopus trochiloides)

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".