Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Pausfågeln. Lyssna på fåglar och samtal kring dem.
P2 fågeln
Lyssna
(0:46 min)
Lövsångare (Phylloscopus trochilus)
Publicerat lördag 18 april 2009 kl 15.53
Ljudklippet är från avsnittet
21 april 2009 kl 12:00

I konkurrens med bofinken är lövsångaren den vanligaste fågeln i vårt land, det vill säga under perioden början av maj till mitten av september. Någonstans mellan 10 och 15 miljoner par beräknas häcka årligen.

Till utseendet är den dock betydligt mindre känd än bofinken vilket beror på levnadssättet. Namnet är alldeles adekvat, den lilla oansenligt brungrågröna fågeln uppehåller sig mestadels inne i lövverket där den skyttlar omkring på jakt efter insekter. Det latinska namnet Phylloscopus trochilus betyder ungefär: ”Den som spanar bland bladen, snabbt löpande”.

Inom familjen sångare tillhör lövsångaren den grupp som brukar kallas ”smygar”. Dit hör också de nära släktingarna gransångare och grönsångare som är mycket svåra att skilja åt till utseendet men som har var sin karaktäristiska sång som nästan utan avbrott klingar under näringssöket. För lövsångarens del är det en mjuk, litet vemodigt klingande strof med fallande melodilinje – en träffande och ofta citerad härmningsramsa lyder: ”Snälla lilla rara mamma, kan jag inte få gå på bio i kväll…?”.

Boet lägger lövsångaren av gräs och mossa på marken, väl övertäckt och med ingång från sidan. Det är honan som bygger boet och svarar för ruvningen av de 5-7 äggen. Ungarna matas av båda föräldrarna och det kan i slutet av perioden i boet bli uppemot 500 gånger per dygn! Födan är mest insekter och en mindre del spindlar. Hela våren och sommaren sjunger lövsångaren men avtagande under de intensiva häckningsbestyren.

Frampå sensommaren hör man de unga hanarna börja öva och då uppstår en ny sångperiod. Under den tiden kommer lövsångarna också oftare fram i trädgårdar och parker.

Lövsångaren finns i hela landet, ända upp i fjällens björk- och videsnår. Flyttningsvägen är lång – ända till Afrikas tropiker.

(Phylloscopus trochilus)

Relaterat
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".