Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Pausfågeln. Lyssna på fåglar och samtal kring dem.
(1:07 min)
Mindre flugsnappare (Ficedula parva)
Ljudklippet är från avsnittet
24 december 2010 kl 09:00
Publicerat lördag 18 april 2009 kl 15.55
Mindre flugsnappare sitter på en liten gren

Det latinska namnet betyder ”fikonätare” och det är mycket möjligt att fikon ingår i dieten när fåglarna uppehåller sig i vinterkvarteren, så långt bort som Indien och Pakistan. Sverige utgör nordvästgräns för utbredningsområdet, vilket innebär att denna vår minsta flugsnappare också är den sällsyntaste.

I södra Finland och Baltikum är den mycket vanligare. Den första häckningen i vårt land konstaterades 1944 i Småland, sedan dess är den regelbundet funnen i södra hälften av landet och längs norrlandskusten. I Svensk Fågelatlas uppskattas det svenska beståndet till ungefär 500 par årligen, men man understryker att variationerna är stora. Vidare är arten beroende av gammal, ogallrad skog och det är lätt att förbise fågelns förekomst eftersom sångperioden är kort.

Mindre flugsnapparen placerar sitt bo i urgröpningar på trädstammar eller bakom ett barkstycke. Häckning i holkar och hackspetthål har också konstaterats.

(Ficedula parva)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".