Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Pausfågeln. Lyssna på fåglar och samtal kring dem.
(0:54 min)
Näktergal (Luscinia luscinia)
Ljudklippet är från avsnittet
8 oktober 2010 kl 09:00
Publicerat lördag 18 april 2009 kl 16.25
Näktergalen (Luscinia luscinia)Foto:Daniel Bastaja, Ungern

”Musikant” är en passande beskrivning för näktergalen eftersom sången innehåller en mängd rytmiska knäppande, smackande, kastanjettskallrande ljud bland flöjttoner och visslingar. Ljudnivån är avsevärd när näktergalen är i högform efter ankomsten till reviret i maj och den kan höras på ett par kilometers håll och om flera hanar har angränsande revir uppstår verkliga sångarstrider. Som namnet antyder sjunger näktergalen huvudsakligen om natten.

Till det yttre är näktergalen oansenlig, i storlek ungefär som en gråsparv och till färgen gråbrun. Den för ett undanskymt liv i täta snår i lövskog, gärna i närheten av vatten.

Boet byggs av torra löv och placeras väl undangömt, till exempel bland uppskjutande rotskott på en stubbe. Förekomsten i vårt land har varierat genom tiderna. Under 1900-talet ökade den i antal och spred sig norrut. Under 1990-talet skedde åter en minskning, troligen på grund av förhållanden i övervintringsområdet i Östafrika dit näktergalen styr kosan i augusti.

För närvarande kan det svenska beståndet uppskattas till uppemot 50 000 par, huvudsakligen i södra och östra delarna av landet. Glesa fynd kan göras längs Norrlandskusten upp till Västerbotten.

(Luscinia luscinia)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".